Palokuolemien määrä kasvaa – Myös sähkötupakat aiheuttavat tulipaloja

Suurin syy palokuolemaan on yhä tupakka. Tiina Mutila

Eriikka Hienola

Suurin syy palokuolemaan on yhä tupakka, vaikka itsestään sammuvat savukkeet ovatkin vähentäneet lukemia. Tupakointi on edelleen yleisin syy kuolemaan johtavalle tulipalolle ja tupakointiin liittyy aina paloriski.

Erikoista tai ei, mutta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n tietojen mukaan myös sähkösavukkeet ovat sytyttäneet tulipaloja enenevissä määrin. Tulipaloriskin sähkösavukkeissa aiheuttavat niiden laturit.

Sähkösavuketuotteita tilataan maista, joissa ei ole samantasoista markkinavalvontaa kuin Suomessa, SPEK kertoo. Huonolaatuisista sähkösavukkeiden latureista onkin aiheutunut tulipaloja, ja niihin liittyy myös sähköiskun vaara. Sähkösavukkeiden käyttö on myös aiheuttanut erheellisiä paloilmoituksia, kun savuilmaisimet ovat reagoineet sisätiloissa tupakointiin.

Viime vuonna tupakoinnista syttyi 256 rakennuspaloa, joskin määrä on vähentynyt viidenneksellä itsestään sammuvien savukkeiden tulon jälkeen. Tupakan paloriskiin lasketaan myös käytetyt tulentekovälineet.

Vuonna 2010 voimaan tuli säädös, jonka mukaan Suomessa saa myydä vain itsestään sammuvia savukkeita. Tämä vähensi palokuolemien määrää 10–15 tapausta vuodessa.

Palokuolemia on sattunut tänä vuonna 60 ihmistä 54 eri palossa. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 39.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.