Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Etelämaakunnan rajaruletti

Hannu Karjalainen

Keski-Suomen etelä-länsireunalla muhii mielenkiintoinen kuntaliitosselvityskuvio, joka saattaa johtaa jopa maakuntarajan siirtelyyn, mutta mihin suuntaan? Kuhmoinen haluaa selvittää kumppanuuksia Kangasalan, Pälkäneen, Asikkalan, Padasjoen ja Jämsän kanssa.

Ongelma on vaan siinä, että Jämsää lukuun ottamatta kukaan ei ole nimennyt Kuhmoista selvityskumppanikseen. Padasjoki, Kuhmoisten eteläinen rajanaapuri, on suoraan sanonut ettei haluakaan selvitellä Kuhmoisten kanssa. Perusterveydenhoidon järjestämiseksi vaadittu 20 000:n asukasluku ei toteudu edes kaksikon ja Asikkalan liitoksessa. Padasjoki suuntaakin Lahden ympärille.

Sinne Kuhmoinenkin havitteli muutaman vuoden takaisessa Suur-Lahti -selvityksessä, mutta kunta pullautettiin ulos kuviosta jo kesken kaiken, etäisyyden ja hankalien yhteyksien takia. Kangasala ja Pälkäne suuntautuvat keskemmälle Pirkanmaata, niitä ei Kuhmoinen kiinnosta kuin korkeintaan jonkun todella ison kokonaisuuden pikkupalasena.

Kuhmoisissa esiintyy vieläkin selvää Jämsä-kammoa, joka juontunee aina Kuhmoisten lääninvaihtoon Hämeestä Keski-Suomeen vuonna 1974. Kammo on kummallista, koska Kuhmoinen on käytännössä jo paljolti naimisissa Jämsän kanssa sosiaali- ja terveydenhuoltonsa takia, jonka Jämsä hoitaa.

Jämsä sai muuten heti selvitysrahaa Kuhmoisten kanssa tehtävän yhdistymisselvityksen kuluihin. Jämsästä ja Kuhmoisista syntyisi reilun 24 000 asukkaan kunta.

Erikoisen avauksen teki Mänttä-Vilppula, joka alkoi kosiskella Keuruuta ja näkisi jo ennakkoehtona mahdollisen yhdistyneen kunnan kuuluvan Pirkanmaan maakuntaan. Mänttä-Vilppula ja Jämsä neuvottelivat jo aiemmin yhteisen sosiaali- ja terveydenhoitokuvion valmiiksi, mutta sepä ei kelvannutkaan mänttäläisille. He pelkäävät alasajossa olevan oman sairaalan puolesta. Ilmeisesti sille halutaan nyt maksajia Keuruulta.

Jämsä kuten Mänttä-Vilppulakin kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin, jossa Jämsän sairaala on vahvemmassa asemassa kuin Mäntän. Mäntän-Keuruun liitoksesta syntyisi noin 22 000 asukkaan kunta, mutta miten ratkeaisi maakunnan valinta? Keuruuta ei ihan heti voi kuvitella Pirkanmaalle.

Orivesi ja Juupajoki ovat heti rajan takana. Ne ovat kiireellä lyömässä hynttyitään yhteen ja osa porukasta uskoo tien johtavan suoraan Tampereeseen. Maantieteellisestä läheisyydestä huolimatta Jämsää ei katsota luontevaksi suunnaksi. Oriveden ja Juupajoen yhteinen asukasmäärä on vain 11 600.

Mutta eikös vielä viime vuonna joillain foorumeilla väläytelty, että tähän Tampereen ja Jyväskylän välimaastoon voitaisiin saada yli 50 000 asukkaan kaupunki, joka voisi hoitaa myös erikoissairaanhoitopalvelut? Sairaalakin on valmiina Jämsässä. Se edellyttäisi koko nipun, Jämsän, Kuhmoisten, Oriveden, Juupajoen, Mänttä-Vilppulan ja Keuruun yhdistymistä.

Mahtaisiko henkinen kantti riittää – ja millainen maakuntarajan vääntö siitä tulisikaan, sillä Keski-Suomi pitäisi varmaan hyvin puolensa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut