Britannia: Mestausvideo vaikuttaa aidolta

STT

Britannian ulkoministeriö sanoo, että Isisin mestausvideo vaikuttaa aidolta. Videolla äärijärjestö mestaa brittiläisen avustustyöntekijän David Hainesin. 44-vuotias Haines siepattiin Syyriassa viime vuoden maaliskuussa.

Britannian ulkoministeriön mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että video on aito.

Isis on aiemmin mestannut muun muassa kaksi yhdysvaltalaista journalistia.

Ääri-islamilainen Isis väittää mestanneena sieppaamansa brittiläisen avustustyöntekijän. Haines toimi Syyriassa ranskalaisen hyväntekeväisyysjärjestön ACTEDin palveluksessa.

Haines on aiemmin työskennellyt muun muassa Libyassa ja Etelä-Sudanissa. Hän on esimerkiksi toiminut vammautuneita ihmisiä sota-alueilla auttavan Handicap International -järjestön johtajana Libyan sisällissodan aikana.

Isis sanoo Hainesin mestauksen olevan kosto siitä, että Britannian pääministeri David Cameron liittyi Yhdysvaltojen johtamaan koalitioon, joka pyrkii tuhoamaan Isisin. Järjestö oli jo aiemmin uhannut Hainesin tappamisella.

Isis on julkaissut videon, jonka kerrotaan esittävän Hainesin mestausta. Videon alkuperää ei ole vielä vahvistettu, mutta se on samankaltainen kuin järjestön aiemmin julkaisemat videot kahden yhdysvaltalaisen journalistin mestauksesta. Haines on videolla polvistuneena maahan oranssissa asussa.

- Tämän brittiläisen miehen täytyy maksaa hinta siitä, Cameron, että aseistit kurditaistelijat Isisiä vastaan, sanoo kasvonsa peittänyt Isis-taistelija videolla brittiläisellä aksentilla. Hän saattaa olla sama henkilö, joka mestasi amerikkalaistoimittajat.

Hän uhkaa myös surmata toisen videolla näkyvän britin, jos Britannia jatkaa taistelua Isisiä vastaan.

Britannia ilmoitti äskettäin, ettei se aio osallistua Isisin vastaisiin ilmaiskuihin Syyriassa. Cameronin mukaan maa ei ole vielä kuitenkaan sulkenut pois sotilaallista puuttumista Isisiä vastaan.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond lupasi hiljattain, että Hainesin suojelemiseksi tehdään kaikki mitä tehtävissä on.

Pääministeri Cameron lupaa tehdä kaikkensa, jotta Hainesin murhaajat saadaan kiinni.

Hän sanoo Twitterissä, että tekijät etsitään siitä huolimatta, kuinka kauan se kestää.

Hän luonnehtii mestausta pahuudeksi. Cameron lähettää surunvalittelunsa miehen perheelle, jota hän kehuu rohkeaksi.

Guardianin mukaan Hainesin perhe yritti ottaa yhteyttä Isisiin hieman ennen hänen mestaustaan. Vastausta ei kuitenkaan tullut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut