Ajokoiran järjenjuoksua

Aino Suhola

Ensin luulin, että se oli teekkarihuumoria. Että kuka vääntää poskettomimman tulevaisuuden ammatin. Mutta ihan Helsingin seudun kauppakamarin kysely se oli, ja tuhat ihmistä siihen vastasi.

Yritysten ja oppilaitosten henkilökuntien keksinnöt vähän nielettävät. Vai haluatko työpaikallesi kärsivällistäjän, ajattelijan, inspiraattorin, ekopoliisin, datasiepparin, muutosajurin…

Tööt, tööt!

Tässähän tulee vanhalle töitä. Voisin hakea kumppanin paikkaa, sosiaalisesta kimmoisuudestakin on näyttöä, yleismiehenä ja jokapaikanhöylänä jokainen tämänikäinen pitkässä avioliitossa elävä nainen on ammattilainen.

Nämä ovat kuitenkin inhimillisiä ominaisuuksia eivätkä ammatteja. Onko painajaiseni sektoroidusta ihmisyydestä jo toteutunut vai ADHD-sukupolvi tullut työelämään?

Haluan Aidensfieldin poliisiasemalle Alf Ventressin työkaveriksi. Alf on Sydämen asialla. Järkäle eikä mikään jäbä. Ei pärjää triathlonissa, varisee hilsettä ja haisee kananmunalta, mutta tuntee alueensa ihmiset, heidän elämänsä, historiansa, heikkoutensa ja vahvuutensa.

Kun virkaintoisempien säntäily on pahimmillaan, Alfin sätkän takaa vanhan riippukansion viereltä tipahtaa usein ratkaiseva puuttuva tieto.

Vaihtoehtoisesti haluan Kinnulan vanhainkotiin, jossa kohtaamisen ja kosketuksen voiman tunteva ylilääkäri on käynyt 30 vuotta kaksi kertaa kuussa kättelemässä jokaisen vanhuksen ja kyselemässä kuulumisia.

Hänen sote-ratkaisunsa on ihminen ihmiselle, ja sitä ei tarvitse päivittää.

En halua pääministerin kabinettiin juuri nyt. Enkä kyllä pääsisikään. Sinne sopii paremmin sarjakuvasankari Ressu, joka painaa korvat suorana skeittilaudalla ja toteaa, että joskus vauhti hirvittää, mutta ilmankaan ei voi elää.

Mutta ajokoiran järjenjuoksulla ei tasavaltaa hallita.

Ehkä valtioneuvoston linnassa tarvittaisiin kärsivällistäjää. Vakavat asiat vaativat pitkää, sitkeää vääntöä, eivätkä ne ratkea yksiä jälkiä seuraamalla. Suomen talous sukeltaa ja naapurissa soditaan. Köyhyys lisääntyy, hätä ja levottomuus kasvavat. Ja maahanmuuttajilla on nähty aivan uusia lastenvaunuja!

Puskaradio ei tiedä kaikkea, eivätkä kaikki ongelmat ratkea ”siitä vaan”.

Asenne tarttuu ja takertuu vauhtisokeuteen. Minä kans, sano pikkunen härkä, ja kansanedustaja innostuu eduskunnan pöntöstä kertomaan yksityiskohtia luottamuksellisista virkatehtävistään poliisina.

Nyt on muotia laulaa kuin lapsi kaikki mitä tietää.

Puhemies joutuu muistuttamaan edustajaa, että vaitiolovelvollisuus koskee myös entisiä tehtäviä.

Medialla on ollut herkkupalapäivät. Niin paljon riemullisia pikkujuttuja, että ajokoiran perään säntäävän vahtikoirankin aivoihin mahtuu vain yksi jänis kerrallaan.

Lisään uusiin ammatteihin kohtuullistajan ja suhteuttajan ja nostan kunniaan vanhan kunnon perehdyttäjän. Nuorten tekijöiden veri on niin kuumaa, että päämääräkin vaihtuu päivittäin.

Yhtenä päivänä sulle, mulle -jutut ovat mennyttä aikaa. Toisena on hyvä, kun ihmiset vaihtavat duuneja. Kolmantena päivänä pääministeri joutuu sanomaan, että ei se sitten käynytkään, kun näytti pahalta.

Lyhyt perehtyminen lähihistoriaan olisi osoittanut, että eduskunta ei ole mikä tahansa duuni. Se on luottamustehtävä, josta ei noin vain lähdetä.

Ovathan lastenrattaat ja tuolileikit toki paljon helpompia asioita käsitellä kuin Venäjän sielu tai Suomen luottoluokitus.

Vaatii vähän ”ventressiä” selvittää, miten Venäjän sielu, Ukraina, diplomatia ja talouspakotteet liittyvät toisiinsa.

Tai mitä tapahtuu Suomen taloudessa, jos luottoluokitus laskee. Mitä tarkoittaa kova isku kuluttajien ostovoimaan, kun nyt jo tekee monella tiukkaa.

Sirkushuvia pukkaa, mutta nyt olisi ruisleivän aika. Voisiko Mäntyniemen isäntä muistaa ”saatanan tunareita” pikkukirjeellä, vaikka ei sitä tapanaan pidäkään?

Sopii kai unilukkarin kepittää unissaan jänistä ajavat koirat hereille, jos isänmaan etu sitä vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut