Sankariyrittäjien saaga jatkuu

Ilkka Toikkanen

Taloustaantuman keskellä keskustelu tulonjaon oikeudenmukaisuudesta saa uutta virtaa. Kuka ansaitsee ansaita ja onnistua, kun kaikki eivät onnistu? Työn muuttuminen entistä enemmän taitoa ja koulutusta vaativaan suuntaan ja epävakaa tilanne työmarkkinoilla luovat tarpeen kauniille tarinoille yksilöiden voitoista. Näitä rohkaisevia tarinoita tarjoaa 5. syyskuuta ilmestyvä Taivas+Helvetti -kirjan toinen osa.

Jos konsepti on sama kuin ensimmäisessä osassa, tarinoiden yrittäjät voittavat ympäristön asettamia haasteita ja kohtaamiaan vastoinkäymisiä asenteellaan, ahkeruudellaan ja neuvokkuudellaan. Rohkaiseva ideologia tarinoiden pohjalla on se, että kuka tahansa voi menestyä lähtökohdistaan riippumatta, ja kuten tiedämme, tehokas tarina valaa uskoa tehokkaammin kuin nippu lohduttomia tilastoja.

ThinkingFast and Slow -kirjassaan psykologi Daniel Kahnemanmuistutti, että vaikka noin kaksi kolmasosaa pienistä yrityksistä kaatuu viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana, harhaisen optimistiset ihmiset perustavat jatkuvasti yrityksiä ja tekevät suuria keksintöjä. Optimisteja, ei realisteja, äänestäjät ja yritykset myös valitsevat johtajikseen.

Tarina tarvitsee loogisen kaaren: alun, keskikohdan ja lopun. Se tarvitsee sankarin ja konnan. Yksinkertaisia konflikteja ja yksinkertaisia ratkaisuja. Tukea sankarin seikkailuihin antavat ystävät ja perhe, vastassa on kasvoton ja epäreilu järjestelmä. Sankariyrittäjän ja byrokratian verkkoja esteeksi kutovan, hitaan ja kankean valtion vastakkainasettelu on helppo tapa rakentaa vetoavia tarinoita. Sekä kertojan, että lukijan mielellä on taipumus oikoa ohi sellaisista pikku nyansseista, kuin valtion tarjoama ilmainen koulutus, yritystuet, toimiva infrastruktuuri ja korruptiosta vapaa, yhdessä rakennettu toimintaympäristö täynnä koulutettua työvoimaa.

PsychologyToday -lehden blogissaan johtajuusvalmentaja Ray Williams havainnoi oivasti näissäkin tarinoissa rakennettavaa self made man -myyttiä, jota median ja viihteen lisäksi rakentavat onnistumistarinoilla puheitaan kärjistävät poliitikot. Ahkeruuden merkitys on nostettu onnen ja olosuhteiden edelle, mille Williams irvailee muistuttamalla, että talouden sukeltaessa lottokuponkien myynti on useissa maissa kasvanut. Jos yksilön omaehtoinen ahkeruus perii maan, miksi tuuri on niin kovassa huudossa?

Työllistämisen hankaluudet ja byrokratian järjettömyydet on tärkeää tuoda esiin, mutta niiden käyttö vastakkainasetteluiden rakentamiseen ei hyödytä ketään.

Ahkerat vastaan laiskat -yksinkertaistuksen puhutteleva esimerkki nähtiin, kun kokoomuspoliitikko Lasse Männistö puolusti teknisesti laillista, mutta rääsyläisten raivon herättänyttä aggressiivista verosuunnittelua, arvosteltuaan aiemmin myöskin teknisesti laillista sosiaalituilla loisimista.

Kuten aiemmankin osan kohdalla, Taivas+Helvetti-kirjan tekijätiimi lahjoittaa jokaista myytyä yrittäjäkirjaa kohti yhden kirjan myös lukiosta tai ammattikorkeakoulusta valmistuvalle nuorelle. Toivottavasti kirjan ojentamisen yhteydessä muistutetaan, että vahvankaan ei aina tarvitse pärjätä yksin.

Rakennemuutoksessa sinnittelevä yhteiskunta ei tarvitse sankareita, jotka juoksevat yksin ryteikön läpi viidakkoveitsineen vaan sankareita, jotka rakentavat tietä yhdessä muiden kanssa. Ja innostavia tarinoita kertomaan heille, että se on mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut