Hilma af Klint: Abstraktin edelläkävijä (Helsingin Taidehallissa 28.9. saakka)

Joutsen, numero 17. 1915 SaSa

Jaakko Rönkkö

Ruotsalaistaiteilija Hilma af Klintin (1862–1944) tuotanto on tuore sensaatio sata vuotta syntymänsä jälkeen. Helsingin Taidehallissa perjantaina avattu näyttely on aiemmin ollut esillä Picasso Museossa Málagassa, Louisianan modernin taiteen museossa Tanskassa ja Berliinin Hamburger Bahnhofissa.

Syy, miksi af Klintin tuotanto näyttää vasta löydetyltä aarteelta on se, että taiteilija oli skeptinen taiteensa yleisestä ymmärtämisestä. Niinpä hän testamentissaan antoi luvan teostensa esittelyyn vasta kaksikymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Edellisen kerran pieni otos Hilma af Klintin maalauksia nähtiin Suomenlinnassa 1989.

Helsingin Taidehallin näyttely on tiivis katsaus Hilma af Klintin tuotantoon, vaikka pystyykin esittelemään töistä vain murto-osan.

Näyttelyn kuraattori Iris Müller-Westermannin mukaan Hilmassa kiehtoo se, mikä kaikissa kulttuureissa on yhteistä: yritys ymmärtää maailmaa ja omaa roolia siinä.

– Vaikka af Klint on ilmeinen edelläkävijä ja uskalias tuntemattomaan sukeltaja, hänen hämmentävin ominaisuutensa on se kokonaisvaltaisuus, jolla hän käsittelee olevaa, silmälle näkymätöntä.

Taidehalli on kohtalaisen kookas näyttelypaikka, mutta af Klintin tuotannon esittelyyn sen tilat ovat äärikäytössä. Aivan alussa on otos 1800-luvun lopun kasvitutkielmia ja maisemia. Ne tekevät ymmärrettäväksi taiteilijan osaamisen ja sen, että hyvä perusosaaminen on ollut apu tuntemattoman haltuunotossa.

Ensi kertaa Suomessa on esillä vuosina 1907–08 syntynyt sarja, jonka kymmenen suurikokoista maalausta kuvaavat ihmisen eri ikäkausia ja niihin liittyviä henkisiä ominaisuuksia. Maalaukset ovat liki neljä metriä korkeita ja kolme metriä leveitä. Niissä on ornamenttimaista koristeellissuuta ja kirkkaita, avoimia väripintoja.

Suuri koko ja lähes intiimi värienkäsittely antaa maalauksille vaikuttavan jännitteen. Tässä af Klint on astunut ulkoisen kuvaamisesta puhtaasti väreillä ja muodoilla ilmaisemiseen.

Modernismi nosti nämä visuaaliset hyveet käytännöiksi paljon myöhemmin ja suurten maalausten edessä vain hämmästelee niiden sisältämää avointa voimaa ja kattavaa uskaliaisuutta.

Iris Müller-Wesremann sanoo taiteilijan laajan tuotannon kartoittamisen olevan vielä kesken.

– Spiritualistisissa istunnoissa syntyneitä, automaattikirjoituksella ja -piirtämisellä syntyneitä arkkeja on 22 000 kappaletta. Lisäksi teokset ovat olleet suvulle testamentattuina vinteillä ja ladoissa ja niiden kunnostus vie aikaa.

Hilma af Klint sanoi olevansa energian välittäjä, jonka kautta kaikki teokset ovat tulleet. Onkin väitelty siitä, ovatko hänen kuvansa taidetta lainkaan. On sanottu, että ne ovat diagrammeja ja mantroja ,joista puuttuu taiteen syvempi sisältö.

Niin tai näin, hänen visuaalinen moninaisuutensa on vakuuttava kosmisia rakenteita käsittelevässä sarjassa. Värien käsittely ja muotokieli viittaavat paljon myöhempään nykytaiteen historiaan.

Laajassa öljymaalaus- ja guassisarjassa näkyy taiteilijan maailman muotoutumista ja olemusta luotaava käsitys olevaisuuden kaksijakoisuudesta ja kehityksen alaspäin suuntautuvasta spiraalimaisuudesta.

Hilma af Klintin taide on henkisistä löyhähdyksistään huolimatta hyvin persoonallista ja fyysisesti läsnä olevaa. Nykyajattelun ruumiillisuutta korostava tulkintamalli antaa hänen taiteelleen mielenkiintoisen sivuklangin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.