Presidentti Niinistö pakotteista: Keskityn kotimaiseen ruokaan

STT

Presidentti Sauli Niinistö ei usko Venäjän asettamien pakotteiden näkyvän suomalaisen kuluttajan arjessa.

-Itse ajattelin keskittyä kotimaiseen ruokaan, hän linjaa omaa suhtautumistaan pakotteisiin kuluttajana.

Niinistön mukaan Suomen ei ole mahdollista pyytää Venäjältä helpotuksia pakotteisiin Suomen osalta. Hän korostaa, että Suomi seisoo yhdessä rintamassa muun EU:n kanssa.

Presidentin mukaan EU:ta ei kuitenkaan voi syyttää Suomen käsien sitomisesta.

-Suomi on EU:n jäsenenä ollut mukana tekemässä päätöksiä Venäjän-vastaisista pakotteista omasta vapaasta tahdostaan.

Presidentti uskoo keskustelun Venäjän kanssa olevan paras tie ulos kriisistä.

- Elämme nyt kylmän rauhan tunnelmissa, mutta kylmän sodan portteja kolkutellaan jo.

Suomen hallitus kertoi tänään selvityttävänsä Venäjän vastapakotteiden vaikutukset. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) on määrä antaa eduskunnalle ilmoitus tilanteesta välittömästi eduskunnan kokoontuessa.

Pääministeri ei kommentoinut tänään Venäjän vastapakotteita. Stubbin erityisavustaja kertoi STT:lle, että Stubb on tavoitettavissa huomenna.

Valtioneuvoston tiedotteessa pääministeri toteaa, että Venäjän vastaus EU:n asettamiin pakotteisiin oli odotettavissa. Tiedotteessa Stubb sanoo myös, että pakotteiden vaikutukset Suomen talouteen ja suomalaisille yrityksille on selvitettävä tarkasti budjettiriiheen mennessä.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo esittää budjettiriihessä maatalouteen kohdistuvien tukileikkausten lykkäämistä eteenpäin vuodella. Orvon mukaan tällä keinolla voidaan tukea erityisesti pakotteista kärsivää maidontuotantoa.

Lisäksi ministeriö esittää lisärahaa elintarvikeviennin edistämiseen. Aiemmin päivällä valtiovarainministeriö esitti 1,3 miljoonan lisäystä. Orpo arvioi, että tämä ei riitä.

Kotimaisten toimien lisäksi ministeriö aikoo kääntyä EU:n maatalouden kriisirahaston puoleen. Orvon mukaan se on tarkoitettu tuotannon tai jakeluun kohdistuviin merkittäviin häiriöihin ja kriisitilanteisiin.

Tuontikiellossa olevat tuotteet ovat arvoltaan puoli prosenttia Suomen kokonaisviennistä ja viitisen prosenttia viennistä Venäjälle.

Välilliset vaikutukset taloudelle ovat kuitenkin kokonaisvientiä suuremmat, koska pakotteet vaikuttavat pitkittyessään eurooppalaiseen kysyntään ja vientiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut