Mäntän musiikkijuhlilla kuullaan kansainvälisiä pianistitähtiä

Valtaosa Mäntän musiikkijuhlien tämäkertaisesta annista tarjoillaan Gösta-museon uuden Paviljongin Kivijärvi-salissa, esittelee festivaalin taiteellinen johtaja Niklas Pokki. Päivi Liimatainen

Päivi Liimatainen

Mäntän musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niklas Pokki on silminnähden innostunut huomenna keskiviikkona 16. kerran alkavasta ja sunnuntaihin jatkuvasta festivaalikokonaisuudesta. Hän kuvailee edessä olevan viisi mahtavaa päivää pianomusiikin ytimessä ja monta ”ensimmäistä kertaa”.

– Ensimmäistä kertaa konserttipaikkana on Serlachius-museo Göstan Paviljonki, ensimmäistä kertaa juhlat ovat elokuussa, ensimmäistä kertaa ohjelmassa on muun muassa satuooppera ja ensimmäistä kertaa Suomessa kuullaan puolalaisen pianistin Slawomir Zubrzyckin rakentamaa viola organistaa, jonka tämä teki Leonardo da Vincin piirustusten innoittamana.

Ohjelma on Pokin mukaan koottu niin, että kovan ytimen isojen tähtien konsertit kuullaan iltaisin, ja päivisin tarjolla on esimerkiksi urkuvartteja, taidemessu ja vanhainkotikonsertteja sekä luentokonsertteja, joista yhden pitää ruotsalainen pianisti ja aivotutkija Fredrik Ullén.

Festivaalipäiviin kuuluu myös kansainvälisiä musiikkikursseja ja nuorten pianoakatemia. Juhlien nuoriksi taiteilijoiksi on valittu kaksi kotimaisen pianistipolven edustajaa, Tuomas Kyyhkynen ja Johannes Piirto.

Pääesiintyjä on päätöskonsertissa taituroiva brittiläinen mestaripianisti Paul Lewis. Konsertti on omistettu vuorineuvos Gustaf Serlachiukselle (1935–2009), joka oli yksi musiikkijuhlien mesenaateista.

– Viime vuosina Mäntässä on kuultu Cyprien Katsarisin ja Marc-André Hamelinin kaltaisien mestareiden resitaaleja, ja Lewisin kutsuminen on luonteva jatko tälle kehitykselle, Pokki linjaa.

Niin ikään kansainvälisiin tähtiin lukeutuu Suomessa ensimmäistä kertaa vieraileva, vuoden 2007 Kuningatar Elisabeth -pianokilpailun voittanut venäläinen Anna Vinnitskaya. Häntä kuullaan avajaiskonsertissa keskiviikkoiltana.

Kansainvälisesti tunnettuihin esiintyjiin kuuluu myös Laura Mikkola. PerinteisenKesäyön kirkastus -konsertin teemana taas on tällä kertaa Oopperasta poppiin, ja aiheeseen johdattelevat Jarkko Riihimäki ja Elli Vallinoja. Luvassa on myös yllätysesiintyjiä – kenties jopa mestarikurssilla opettava saksalaispianisti Severi von Eckardstein.

Mäntän XVI musiikkijuhlat pidetään 6.–10.8. Konserttipaikka on Gösta-museon Paviljongin Kivijärvi-sali.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.