Erikoisen värinen lumme ihmetyttää

Luontokuvaaja Eero Korhola löysi punaisia lumpeita Hirvensalmen Kissakoskelta. Eero Korhola

Pipsa Olli

Hirvensalmen Kissakoskella kasvaa erikoisen värisiä, punaisia lumpeita. Suomenlumpeen punakukkainen muoto on Suomessa ja muualla maailmassa rauhoitettu.

– Kasvin harvinaisuuden takia se on lailla suojattu, vesikasveihin erikoistunut Suomen Ympäristökeskuksen (Syke) kehittämispäällikkö Seppo Hellsten kertoo.

Kelluslehtisen vesikasvin kukka saa erikoisen värinsä värimuunnoksesta eli mutaatiosta. Hellstenin arvion mukaan tarkkaa levinneisyyskarttaa punaisesta lumpeesta ei ole.

Suomesta löytyy kaksi lummelajia: valkolumme ja pienikokoisempi suomenlumme. Valkolumme jakautuu vielä kahteen alalajiin, jotka ovat isolumme ja pohjanlumme.

Lumme on Etelä-Savon maakuntakukka.

Luonnossa esiintyy myös muita erikoisen värisiä mutaatioita, kuten esimerkiksi valkoinen harakankello, joka on normaalisti sininen. Myös mustikoista voi puuttua geenivirheen vuoksi sininen väri, ja sen takia marjat jäävät valkoisiksi.

– Lisäksi löytyy punalehtinen hieskoivu eli punakoivu, mutta kyseessä on kaupallinen lajike, Hellsten selittää.

Hellstenin mukaan harvinaisten ja rauhoitettujen lajien kohdalla on aina riskinä, että keräilijät innostuvat niistä. Punaisen lumpeen kohdalla vaaraa tuskin kuitenkaan on.

– Kasveilla ei ole niin suurta keräilyarvoa kuin esimerkiksi linnun munilla.

Munien keräilijät saattavat tehdä jopa hallaa lintukannalle. Hellsten kertoo esimerkiksi rauhoitetun muuttohaukan, jonka munien perässä keräilijät kulkevat.

– Suurten petolintujen tarkkoja pesimäpaikkatietoja ei tämän takia löydy mistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.