Nuoret jyrkkiä maahanmuuttajia kohtaan - "Yhteiskunta jakautumassa"

Somaliasta muuttanut Abdi Osman (edessä) on perustanut Suomessa menestyvän rakennusyrityksen. Arkistokuva. Terhi Korhonen

Lähes puolet nuorista haluaisi vähentää maahanmuuttajien määrää. Kielteisimmin maahanmuuttajiin suhtautuvat 23–24-vuotiaat miehet, ilmenee Sunnuntaisuomalaisen teettämästä nuorisotutkimuksesta.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää näin torjuvia asenteita yllättävinä. Synkkä taloustilanne ja nuorisotyöttömyys saattavat selittää tilannetta.

– Mutta asenteet kertovat myös, että yhteiskunta on jakautumassa kahtia.

Hiilamo arvelee, että maahanmuuttajiin saatetaan suhtautua kielteisemmin, jos heidän kanssaan kilpaillaan samoista työpaikoista. Maahanmuuttajia työskentelee paljon esimerkiksi rakennusalalla ja siivoojina, ja kielteisimmin maahanmuuttajiin suhtautuvat ne nuoret, joilla on korkeintaan ammatillinen koulutus.

Hiilamon mielestä meillä olisi paljon opittavaa Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta.

– Kulttuurinen ero Suomeen on valtava. Olemme aika myöhässä asenteiden muokkaamisessa.

Tutkimuksessa kyseltiin myös nuorten asenteita maanpuolustukseen, ympäristöasioihin, kuluttamiseen ja talouteen. Nuoret eivät usko, että Suomen talous kääntyisi pikaisesti nousuun.

23–24-vuotiaista miehistä 21 prosenttia uskoo tulevan elintasonsa olevan matalampi kuin omilla vanhemmilla.

– Tämä tuntuu aika suurelta luvulta, sillä yleensä nuoret uskovat vahvasti, että heillä menee tulevaisuudessa paremmin kuin heidän vanhemmillaan, toteaa Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.