Syyrian kemiallisten aineiden siirrossa auttaneita suomalaisia kotiin

STT

Syyrian kemiallisten aineiden siirrossa auttanut suomalaisosasto palaa kotiin. Puolustusvoimien Pääesikunta kertoo, että tanskalaisjohtoista laivasto-osastoa tukenut suomalaisryhmä päättää tehtävänsä tänään. Osaston suomalaiset palaavat kotiin ylihuomisesta alkaen.

Syyriasta tuodut kemialliset aseiden valmistamiseen tarkoitetut aineet on siirretty tanskalaislaivalta amerikkalaisalukselle, joka tuhoaa ne kansainvälisillä vesillä.

Toinen saksalaisaluksella toimiva suomalainen joukko-osasto jatkaa vielä tehtäviään operaatiossa.

Syyrian kemiallisten aseiden käyttöön tarkoitettujen aineiden siirto tanskalaislaivalta amerikkalaisalukselle on päättynyt, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Siirto tehtiin satamassa Etelä-Italiassa.

Puolustusministeriön edustajan mukaan aineiden tuhoaminen alkaa pian Välimerellä kansainvälisillä vesillä. Hän arvioi tuhoamisen vievän viikkoja.

Syyria sitoutui viime syksynä hävittämään kemialliset aseensa ja niiden tuotantolaitokset sen jälkeen, kun Damaskoksessa oli tehty tuhoisa kaasuisku. Amerikkalaistietojen mukaan iskussa kuoli 1 400 ihmistä.

YK vahvisti joulukuussa, että Syyriassa oli käytetty kemiallisia aseita ainakin viisi kertaa, mutta ei ottanut kantaa iskujen tekijöihin.

Aineet oli tarkoitus kuljettaa Syyriasta pois jo huhtikuussa, mutta alkuperäinen suunnitelma ei toteutunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.