Enemmistö sähkötupakan käyttäjistä myös tupakoi

Jopa kolme viidestä sähkötupakan käyttäjästä myös tupakoi päivittäin ja joka viides satunnaisesti, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. KHALED DESOUKI

Sirkku Aalto

Enemmistö sähkötupakan käyttäjistä polttaa myös perinteistä tupakkaa. Kolme viidestä sähkötupakan käyttäjästä myös tupakoi päivittäin ja joka viides satunnaisesti, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Sähkötupakan käyttäjistä noin joka kymmenes oli lopettanut tupakoinnin ja vastaava osuus oli tupakoimattomia.

Sähkösavuketta käyttävät tupakoijat näyttäisivät tutkimuksen mukaan olevan muita kiinnostuneempia korvaavista tuotteista lopettamisen apuna, ja osa tupakoijista saattaa käyttää myös sähkösavuketta tupakoinnista vieroittautumiseen. THL:n mukaan sähkötupakan tehosta tupakoinnista vieroittautumisessa ei kuitenkaan toistaiseksi ole näyttöä.Kaikkiaan sähkötupakan käyttö on Suomessa vähäistä. Vuosina 2012 ja 2013 sähkötupakkaa käytti päivittäin tai satunnaisesti noin kaksi prosenttia työikäisistä eli 15–64-vuotiaista. Päivittäin sähkösavukkeita käyttäviä oli 0,3 prosenttia. Nuoremmat ikäryhmät ovat ahkerampia sähkötupakan käyttäjiä, sillä heistä yli 60 prosenttia oli alle 35-vuotiaita.

Sähkötupakan käyttöä tarkasteleva tutkimus perustuu THL:n Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys - tutkimuksen tietoihin vuosilta 2012 ja 2013. Työikäisten väestön elintapoja kartoittavaa tutkimusta varten on poimittu 5 000 henkilön satunnaisotos väestörekisteristä. Postikyselytutkimus on tehty vuosittain vuodesta 1978 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.