Piketty ei Suomea pelasta

Jukka Oksaharju

Kommunismin isä Karl Marx julkaisi Pääoman vuonna 1867. Nyt opinkappaleista on tullut uusintapainos, mutta kannessa lukee Thomas Piketty. Virinnyt keskustelu on arvokasta kunhan muistamme, että tuloerojen äärimmäistä tasausta on jo kokeiltu laajasti. Harjoitus on jatkoajalla enää Kuubassa ja Pohjois-Koreassa. Jopa Kiina ja Vietnam ovat ottaneet markkinoiden soihdun rautahanskan verhoamaan käteen.

Yleensä talous voi hyvin, kun tuloerot kasvavat. Pikettyn mukaan pääomat tuottavat markkinataloudessa paremmin kuin kansantaloudet. Siksi varallisuus kasautuu harvoille, jotka hallitsevat maailmaa. Tämä on Pikettylle yhteiskuntaongelma. Visioitu lääke on globaali, tulotason kohotessa kiristyvä pääomavero. Ajatus on jalo, mutta yhtä pielessä kuin Marxin kangastus paratiisista maan päällä.

Julkista sektoria tarvitaan koulutuksen, järjestyksen ja terveyden ylläpitoon. Ylimitoitettuna se on myllynkivi kansakunnan kaulassa. Emme voi ajatella, että hyödynnämme globaalin talouden tuomat halvat hyödykkeet, mutta vältämme kilpailun uuden työvoiman kanssa.

Kireällä verotuksella ja joutilaiden anteliailla etuuksilla saamme aikaan sen, että huippukirurgin kannattaa pian viettää aikaansa mieluummin tontillaan taloa rakentamassa kuin skalpelli kädessä ihmishenkiä pelastamassa.

Luihuparrat ja kukkamekkoiset vinkuvat hyvinvointivaltion romuttamisesta, kun joku ehdottaa tolkun uudistuksia.

Veronkorotusten sijaan kilpailukykymme elvyttämisessä pitäisi hyödyntää Ruotsin tai Saksan mallia.Tulisi viimein havaita, että uutta työtä luovat vain kilpailukykyiset yritykset, jotka kamppailevat pääomista markkinoiden ehdoin. Tästä kurimuksesta ei ojia kaivamalla nousta.

Ruotsiin on luotu kansankapitalismin kulttuuri, jossa veroratkaisut kannustavat yrittäjyyteen ja varakkaat pysyvät maassa.

On ymmärretty, että hyvinvointi riippuu kannustimista, työstä ja riskinotosta. Saksassa Gerhard Schröder runnoi läpi työmarkkinareformin. Idän saneeraus verovaroin pani kansakunnan polvilleen, mutta kilpailukyky ja talouden dynamiikka palautuivat. Poliittisin päätöksin väki houkuteltiin sorvin ääreen tekemällä työ tekijälleen kannustavaksi. Yksilön vastuu kasvoi ja työttömyys puolittui.

Suomessa olemme kaukana markkinoista ja hävyttömän kalliita tuotannontekijöiden, erityisesti työn, hinnalla. Pikainen vilkaisu viennin indikaattoreihin tai investointiasteeseen riittänee.

Verolinjauksissa tulee harkita viestiä, jonka lähetämme.

Suomessa pääomaveroa tulisi laskea, jotta selviäisimme investointien rahoittamiseen tarvittavan omistajuuden kriisistä. Ei kannata verottaa ankarasti tuotannontekijöitä, jotka liikkuvat rajan yli nappia painamalla.

Ongelmamme ei ole kakun jakaminen, vaan sen leipominen. Kasvu tekisi kaikille paremmin oikeutta kuin tulojen jakaminen jo kolmatta vuotta supistuvasta kakusta. Tarvitsemme varallisuuseroja säilyttääksemme kannustimen luoda uutta.

Oikeudenmukaisessa maailmassa valtio antaa jokaiselle matkaan samat eväät.

Se ei voi merkitä, että kaikkien pitää tulla maaliin käsi kädessä.

Kirjoittaja on Nordnetin osake-strategi ja sijoituskirjailija.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut