Nettihyväksikäyttäjä luo luottamuksellisen suhteen nuoreen

Hyväksikäyttö aiheuttaa usein häpeää, eikä nuori uskalla kertoa asiasta. Jyrki Tervo

STT

Nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen valmistelu internetissä on yleistymässä. Väestöliiton mukaan nettihyväksikäyttö eli grooming on vielä suhteellisen vieras käsite niin nuorille, heidän vanhemmilleen kuin nuorisotyön ammattilaisillekin.

Verkossa hyväksikäyttö alkaa usein siten, että tekijä tutustuu lapseen tai nuoreen netissä ja luo häneen luottamuksellisen suhteen. Tekijä saattaa esittää nuoren "luottoystävää" pitkiäkin aikoja ennen hyväksikäytön aloittamista, sanoo erityisasiantuntija Kirsi Porras Väestöliitosta.

- Vaikka keskustelu muuttuisi häiritsevän seksuaalissävytteiseksi, nuori voi kokea, että hän on tekijälle velkaa jatkaa yhteydenpitoa, koska häntäkin on aiemmin kuunneltu.

Väestöliiton mukaan hyväksikäyttö aiheuttaa lapselle usein niin vahvaa häpeää, ettei hän uskalla kertoa siitä. Toisaalta myöskään viranomaiset eivät liiton asiantuntijoiden mukaan täysin ymmärrä, kuinka syvästi virtuaalinen hyväksikäyttö haavoittaa nuorta tai miten luotu luottamussuhde toimii painostuskeinona.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijaryhmä on laatinut nettihyväksikäytön vaikutuksista lausunnon, jota on mahdollista käyttää oikeudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut