Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ruoka on kallistunut tuplasti enemmän kuin EU:ssa

Mäkisen kalakaupassa myydään ja ostetaan kotimaista kalaa.lohi, kala, kalatiski, kalakauppa Kautto Jaana

Ilkka Hartio

Onpa ruoka kallistunut, päivittelee tänäänkin moni asiakas kaupan kassalla. Perstuntuma on oikea, sillä ruuan hinta on noussut Suomessa eniten vanhoista EU-maista.

– Meillä nousu vuodesta 2010 maaliskuuhun 2014 oli 18,7 prosenttia, kun EU-maiden keskiarvo oli 9,7 prosenttia. Verotus selittää Suomen hintojen kallistumisesta pari prosenttiyksikköä. Valtaosa noususta on kuitenkin kotikutoista, analysoi kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Yksittäisten tuotteiden hintakehityksessä on merkittäviä eroja. Eniten ovat kallistuneet sokerit, hillot, hunajat suklaa ja makeiset (28,1 prosenttia). Myös kalan, öljyjen ja rasvojen sekä alkoholittomien juomien hinta on kohonnut yli kaksikymmentä prosenttia.

Kahden tuotteen hinta on tarkasteluvälillä laskenut. Kahvi ja pitkäjyväinen riisi ovat halventuneet prosentin verran.

Kuluttajahintojen kovan nousun syy löytyy akselilta tuottaja, teollisuus, kauppa ja verottaja. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat ovat Euroopassa kaikille samat, joten niistä eivät erot eri maiden välillä synny.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) on pyrkinyt selvittämään hinnanmuodostusta elintarvikeketjussa. Professori Jyrki Niemellä on selkeä näkemys kehityksestä:

– Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että kaupan osuus kuluttajan maksamasta ruokalaskusta on kasvanut. Nykyisin kaupan siivu elintarvikeketjusta on noin kolmenkymmenen prosentin luokkaa.

Niemen mukaan yksi syy tilanteeseen on se, että kaupan kustannukset ovat kohonneet enemmän kuin ketjun muissa osissa.

– Alkutuotannossa, maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa tuottavuuden kehitys on ollut nopeampaa. Työvoimaa on korvattu pääomalla, mikä on mahdollistanut tuotannon tehostamisen.

Myös kaupan neuvotteluvoima elintarvikeketjussa on kasvanut tällä vuosituhannella.

– Kauppa kilpailuttaa tehokkaasti jalostajat ja alkutuottajat, jotka joutuvat kilpailemaan myös tuontielintarvikkeiden kanssa. Nykyisin tuotteet liikkuvat helposti rajojen yli.

Suomessa kauppa on myös sangen keskittynyttä. Kaksi suurinta ketjua hallitsee 80 prosenttia markkinoista.

– Suomessa ei päästä varmaan koskaan samaan kilpailun tasoon kuin Keski-Euroopassa. Olemmehan syrjäinen ja harvaan asuttu maa. Myös kynnys uusien kauppaketjujen tulolle on täällä korkea.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon mukaan ruuan hintakehitykseen on useita syitä. Taustalla ovat kansalliset päätökset veroista ja palkoista.

– Valtio on nostanut kahdesti ruuan arvonlisäveroa ja kaupan rasitteeksi on tullut erilaisia valmisteveroja. Lisäksi Suomessa yksityisen sektorin palkat ovat nousseet lähes kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin EU-maissa keskimäärin, Luoto luettelee.

Vuosina 2007–2013 yksityisen sektorin palkat ovat kohonneet Suomessa 27 prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 17,6 prosenttia.

– Kauppa on iso työllistäjä ja palkat vaikuttavat tuotteiden hintoihin.

Lue lisää maanantain 2.6. painetusta Keskisuomalaisesta.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut