Mario Kart on esimerkillinen pelisarja

Johannes Valkola

Nintendo osui napakymppiin vuonna 1992. Harva kuitenkin osasi aavistaa suosion suuruuden, kun Mario-tasohyppelypelien hahmot laitettiin kisaamaan toisiaan vastaan mikroautoissa ja käyttämään samalla erikoisesineitä joko hyökkäykseen tai puolustukseen. Nintendo kuitenkin osoitti, että arvokasta tuoteperhettä voi käsitellä leikkisästi ja laajentaa samalla ennakoimattomaan suuntaan.

Super Mario Kart oli mestariteos ensi yrittämällä. Kokonaisuus oli niin laadukas, että se avasi kilpa-ajopeleille kokonaan uuden alagenren. Tosin kilpailijoille ei jäänyt jalansijaa: vaikka kopioijia onkin ollut 22 vuoden aikana paljon, yksikään ei ole päässyt lähellekään Nintendon saavutuksia.

Sarjan vahvuuksia ovat värikäs esillepano, juonikas ratasuunnittelu ja huoliteltu ajomekaniikka, joka kannustaa nuolemaan mutkia. Pelaaminen on helppo oppia, mutta todellinen hallinta vaatii rutkasti kärsivällisyyttä ja paneutumista.

Konseptia on osattu kehittää ja sen perinteitä vaalia. Ensimmäinen jatko-osa, Mario Kart 64 (1996), panosti yhteisöllisyyteen nostaen moninpelin pelaajamäärän kahdesta neljään. Jokaisella oli tv-ruudulla oma nurkkansa, josta sitten pelattiin. Kiihkeän pelikokemuksen voikin nähdä yhtenä modernin moninpelaamisen tärkeimmistä uudistajista.

Oleellinen oli myös vuoden 2005 Mario Kart DS, joka vei sarjan ensi kertaa nettiin. Tosin vain neljä pelaaja pystyivät osallistumaan kisoihin kerralla, mutta pelattavuus osoitti heti soveltuvan luontevasti verkkoympäristöön.

Mario Kart DS alleviivasi lisäksi Nintendon ratasuunnittelun poikkeuksellista näkemystä ja viimeistelyä. Uusien ratojen mukaan Nintendo on myös pakannut ratoja aiemmista peleistä, mistä onkin muodostunut sarjan tavaramerkki.

Nettipeliä jalostettiin seuraavissa osissa, Mario Kart Wii (2008) ja Mario Kart 7 (2011), joista jälkimmäinen laajensi ajamisen myös veteen ja ilmaan.

Menestystarina on ollut kokonaisvaltainen, sillä vaatimattomia pelejä sarjassa ei ole lainkaan. Myynnitkin ovat pilvissä: noin sadalla miljoonalla myydyllä pelillä Mario Kart on yksi kaikkien aikojen suosituimmista pelisarjoista.

Lue keskiviikon 28.5. Keskisuomalaisesta arvio Mario Kart 8 -pelistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.