Mario Kart 8

Johannes Valkola

Nintendon rauhallista kykyä tehdä viimeisteltyjä ja kunnianhimoisia pelejä voi vain ihailla.

Sarjakuvamaiseen kilpa-ajoon keskittyvän Mario Kart -pelisarjan kahdeksannessa osassa perinteet sekoitetaan uuteen ajamisen ulottuvuuteen, kattavaan verkkomoninpeliin ja tuoreisiin nettiominaisuuksiin.

Lopputulos on lajin uusi mestariteos, joka huokuu valtavasti positiivisuutta ja elinvoimaa.

Mario Kart 8:n idea on yksinkertainen ja houkutteleva. Mario-hahmot ajavat toisiaan vastaan värikkäillä radoilla, joiden suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana. Kurvailun lomassa käytetään myös erikoisesineitä joko puolustautumiseen tai vastustajien kiusaksi.

Edellisen osan tapaan ajetaan maalla, vedessä ja ilmassa, kun erikoiset kulkuneuvot mukautuvat vaihtuviin olosuhteisiin.

Mario Kart 8 kehittää hyväksi havaittua konseptia kutkuttavasti: nyt radoilla on magneettisia pintoja, joissa vähät välitetään painovoimasta. Kekseliäs ratasuunnittelu on ollut aina sarjan valtti, mutta nyt aikaisemmatkin saavutukset ylitetään. Pelissä porhalletaan seinillä, noustaan vesiputouksia pitkin ja syöksytään päätä pahkaa vuorilta alas. Välillä radat myös kiemurtelevat ylösalaisin, mistä tyylikäs ulkoasu ottaa kaiken ilon irti.

Pelaaminen on niin energistä ja nautittavaa, että sarjan ja samalla koko lajityypin vanhat pelit tuntuvat tästä lähtien kovin pysähtyneiltä ja tylsiltä.

Ja kuten Nintendon peleillä on tapana, Mario Kart 8 on helppo oppia mutta vaikea taitaa.

Keltanokatkin sisäistänevät herkästi kääntyvien mikroautojen ja moottoripyörien ohjaamisen, johon tarjotaan useita ohjaustapoja, liiketunnistustakin. Todellinen hallinta sen sijaan vaatii pitkää pinnaa ja kymmeniä – ellei satoja – tunteja pelin parissa.

Pelaaminen viihdyttää kauan yksin, mutta hauskinta ajaminen on kavereita vastaan. Jaetulta tv-ruudulta homma toimii hyvin kahdestaan, tosin kolmen tai neljän hengen peleissä ruudunpäivitys kärsii.

Netissä peli pääsee parhaimpaansa. 12 osanottajan kisat tarjoavat hektistä ja koukuttavaa ajanvietettä, kun vastassa on muu maailma. Sisältö jakautuu yksittäisiin osakilpailuihin ja pitkiin turnauksiin. Ilahduttavasti nettikoodikin on esimerkillinen, sillä yhteyskatkoja tai nykimistä ei kokenut kymmenien tuntien aikana lainkaan.

On myös korostettava Nintendon pyrkimyksiä tehdä tietyin kommunikaatiorajoituksin nettipelistä mahdollisimman lempeän ja turvallisen tuntuinen. Se on nykypäivänä harvinaista ja erittäin kunnioitettavaa.

Verkkoon tarjotaan lisäksi kiinnostavia ominaisuuksia, kun oman suorituksen tv-tyylisen uusinnan voi jakaa joko kokonaisuudessaan tai parhaina paloina suoraan YouTubeen. Pohja-aikoja voi myös vertailla, ja muiden aikoja haastaa.

Nintendolta otti aikansa Mario Kart 8:n kanssa, ja painetta faneilta ja taloudellisilta odotuksilta onkin ollut. Nyt odotus on kuitenkin ohi, ja tärkeintä on vain lopputulos. Ja se on täyttä timanttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.