Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Credit Suisselle miljardisakot avunannosta veronkiertoon

STT

Yhdysvalloissa Credit Suisse -pankki on saanut 2,6 miljardin dollarin eli noin 1,9 miljardin euron sakot. Pankin katsottiin auttaneen amerikkalaisia asiakkaitaan välttämään veroja.

Syytteen mukaan sveitsiläispankki auttoi asiakkaitaan tietoisesti valmistelemaan ja kirjaamaan väärät tulot veroilmoitukseen. Oikeusministeriön mukaan pankki auttoi ihmisiä muun muassa salaamaan tulonsa ja peittämään tilitietoja.

Kyseessä on ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun iso pankki on saanut tuomion Yhdysvalloissa.

- Tämä osoittaa, että finanssi-instituutiot eivät ole lain yläpuolella olivat ne minkä kokoisia tahansa, asianajaja Eric Holder sanoi.

Asianajaja Dana Boenten mukaan sadat Credit Suissen työntekijät, mukaan lukien johtotason henkilöt, auttoivat verohuijauksessa.

Credit Suissen toimitusjohtaja Brady Dougan sanoi pankin katuvan aiempia väärinkäytöksiä. Hänen mukaansa asian saama laaja julkisuus ei ole vaikuttanut pankin liiketoimintaan viime viikkoina.

- Tämän asian ratkaisu on meille askel eteenpäin. Voimme nyt keskittyä tulevaisuuteen, hän sanoi pankin tiedotteessa.

Kolmetoista muuta sveitsiläispankkia on saanut samanlaiset syytteet, ja 100:aa muuta on painostettu tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa ja maksamaan sakkoja, koska he auttoivat välttämään Yhdysvaltain verolakeja.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet rankan kritiikin kohteena, koska he eivät ole nostaneet syytteitä isoja pankkeja vastaan. Varsinkin vuoden 2008 finanssikriisiin johtaneet pankkien toiminnat ovat olleet kritiikin kohteena.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut