Juhlien pukukoodi hukassa?

Tumma puku on varma valinta esimerkiksi juhlaville syntymäpäiville. Riikka Kaakkurivaara

Silja Tenhunen

Apua, mitä pukukoodi sanoo kesäjuhlista? Saako laittaa hansikkaat ja pitääkö olla solmio? Vaikka pukukoodit ovat nykyisin joustavia, kokosimme tähän perinteiset perhejuhlien etikettiohjeet tekstiili- ja muotialojen liiton sivuilta.

Tasakymmeniä vuosia täyttävän päivänsankarin kunniaksi järjestetään usein vastaanotto työpaikalla, juhlahuoneistossa tai kotona.

Vieraat pukeutuvat vastaanotolle siistiin päiväasuun. Jakkupuku on naisen varma valinta. Kotelomekko lyhyen neuleen tai jakun kanssa sopii hyvin, eikä neuleyhdistelmäkään ole poissa laskuista. Juhlavat kengät ja laukku, koru tai huivi täydentävät asun vierailupuvuksi.

Miehet käyttävät tummaa pukua tai arkipukua.

Päivänsankari pukeutuu juhlavasti oman tyylinsä mukaan. Kenkien on syytä olla mukavat, koska juhlinnan kohde joutuu seisomaan pitkään.

Syntymäpäiviin voi liittyä illalliset ravintolassa tai kotona. Jos ollaan kotona ja mukana on vain suvun omaa väkeä, pukeutuminen on juhlavaa mutta vapaata.

Jos järjestetään juhlaillalliset ravintolassa, kutsukortissa on hyvä mainita pukeutumiskoodi. Tumma puku tai smokki on paikallaan. Nainen pukeutuu etiketin mukaisesti miehen pukua vastaavaan asuun: vierailupukuun tai iltapukuun.

Naisvierailla on päivähäissä vierailupuku, johon voi kernaasti kuulua hattu, haluttaessa hansikkaatkin. Iltahäihin naisvieraat pukeutuvat miehen puvun mukaan: lähisuvun naisilla on pitkä juhlapuku, muilla pitkä tai lyhyt iltapuku. Jos puku on avonainen, harteilla käytetään kirkossa huivia tai takkia.

Lapsilla on juhlapuvut ja -kengät.

Ylioppilaan äiti pukeutuu useimmiten jakkupukuun, mekkoon tai mekon ja jakun yhdistelmään. Kesäinen hattu juhlistaa asun, mutta ei ole välttämätön. Äiti käyttää yleensä myös rintaan kiinnitettävää lyyraa.

Ylioppilaan isä pukeutuu vaaleaan tai tummaan kokopukuun.

Lähin suku sonnustautuu kesäisen juhlavasti.

Lapsivierailla lienee useimmiten yllä sama juhlava vaatekerta kuin koulun kevätjuhlassa.

Rippijuhlaan kutsutut vieraat pukeutuvat juhlavasti, esimerkiksi vierailupukuun. Tilaisuus on perinteikäs ja perustaltaan uskonnollinen, joten hillitty linja on parempi kuin räiskyvät värit.

Juhlan päähenkilö pukeutuu kirkossa useimmiten albaan, joka jättää vain kengät näkyviin. Kenkien tulee olla tilaisuuteen sopivat eikä lenkkitossuja pidä käyttää.

Alban alla olevat vaatteet voivat olla muodikkaat, mutta esimerkiksi läpinäkyvä tai kimaltava asu ei ole paras mahdollinen valinta.

Tytöllä voi olla mekko tai vaikkapa ensimmäinen jakkupukunsa, pojalla voi olla kauluspaita ja housut tai mieluummin tumma puku tai tumma irtotakki-housuyhdistelmä.

Koska rippijuhlissa otetaan paljon valokuvia, on siisti kampaus paikallaan. Voimakas meikki ei sovi juhlan luonteeseen.

Katso lisää vinkkejä: www.teja.fi/pukeutuminen/13.html

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.