Mummo missi-Beasta: "Herttainen jääräpää"

Suomen kauneimmaksi kruunatun Bea Toivosen mummo Kaisa Kinnunen tiesi lapsenlapsen lähdettyä kisaan, että menestystä tulee. Sitä kirkkainta kruunua hänkään ei kuitenkaan osannut odottaa. Minna Kivinen

Minna Kivinen

Kinnusen perheessä Jämsässä vuodatettiin onnen kyyneleitä sunnuntai-iltana. Eikä ihme, valittiinhan lapsenlapsi Bea Toivonen Suomen kauneimmaksi.

– Kyllä jännitti ihan hirveästi, Bean mummo Kaisa Kinnunen, 74, kertoo.

Liikutuksen kyyneleet olivat mummolla vielä maanantainakin herkässä.

Bea – tai Peetu niin kuin mummo häntä kutsuu – kysyi ennen kilpailuun ilmoittautumista, mitä mieltä mummo on, jos hän lähtee mukaan.

– Sanoin, että siitä vaan, kyllä sinä niin nätti olet. Eihän se ota, jos ei annakaan.

Mummo kuitenkin varoitteli Peetua missivuoden kiireistä. Mummo tiesi hyvin mistä puhui, olihan hänen tyttärensä Marja kokenut saman pyörityksen 29 vuotta sitten.

– Tiedän kyllä, että Peetu pärjää, se on niin järkevä tyttö.

Mummo kuvaa lastenlastaan ”hirveän herttaiseksi jääräpääksi”, joka tarvittaessa menee vaikka sen harmaan kiven läpi – jos on niin päättänyt.

– Kiltti Peetu oli jo lapsena ja on sitä kyllä edelleen. Aina kun nähdään, Peetu halaa mennen tullen. Siitä jää hyvä mieli molemmille.

Kaisa kertoo näkevänsä Beaa lähes viikoittain, ja silloin kun ei nähdä, yhteyttä pidetään puhelimitse tai tietokoneen välityksellä.

Pienenä mummola oli Bealle paikka, jossa hän siskonsa kanssa vietti mielellään aikaa. Prinsessaleikit kuuluivat vakio-ohjelmistoon.

– Korkokenkiä soviteltiin jo pienenä jalkaan. Tietysti mekkojakin kokeiltiin ja hiuksia laitettiin. Ja lettuja piti saada, totta kai.

Alle vuoden ikäisenä Bea oli mummon hoidossa kaksi viikkoa, vanhempien Australian matkan ajan. Sinä aikana Bea sairasti ensimmäisen rajumman flunssan.

– Nuha ja yskä oli sitä luokkaa, ettei nukkuminen sängyssä onnistunut lainkaan. Kolme päivää minä kannoin tyttöä käsivarsillani, siinä sen oli hyvä nukkua.

Nykyään Kaisa ja Bea viettävät aikaa jutellen, syöden ja shoppaillen. Jämsässä käydessään naiset poikkeavat kahville Akuliinan terassille tai ostoksille Witikkalan Kartanoon.

Parturiksi valmistunut Bea on toiminut myös mummon luottokampaajana.

– Nyt saattaa olla, ettei se vuoteen ehdi minun hiuksia laittamaan…

Missikiertueen aikana Bean koirat viettivät viikon mummon hoivissa.

– Peetu oli laittanut lapun mukaan, jossa luki, että älä mummo syötä niitä liikaa. Sieltä se vielä kiertueeltakin soitteli ja varmisti, etten anna koirille välipaloja. No annoinhan minä pikkuisen… salaa.

Mummolla oli koirien hoidon ohella missikiertueen aikana myös ”valvontatehtävä”. Piti pitää huolta siitä, että tyttö nukkuu riittävästi. Monena iltana Bea oli vielä myöhäänkin päivittänyt kuulumisia Facebookin kautta.

– Silloin piti laittaa viesti, että menepäs nyt tyttö nukkumaan. Ja kyllä se Facebook sen jälkeen kiinni meni.

Ennen finaalia mummolta lähti vielä viime hetken ohjeet. Kaisa näpytteli Bealle tekstiviestin: ”Muista olla oma itsesi niin hyvin se menee”.

Vielä maanantaina ei mummo ollut maan kauneinta puhelimeen saanut.

– Kerran yritin, mutta linjat olivat varattuina, joten ajattelin, että antaa nyt tilanteen rauhoittua. Tuskin Peetu vielä itsekkään tajuaa mitä on tapahtunut, onnellinen Kaisa-mummo miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.