Suo siellä, vetelä täällä

Jukka Oksaharju

Talouden laskut paljastavat, kuka uiskenteli nousuveden aikaan munasillaan. Helsingin pörssin 25 suuryhtiöstä 23 on raportoinut tammi-maaliskuun osavuosilukunsa. Jopa 16 yhtiötä kertoi myyntinsä laskeneen vuodentakaisesta. Tulospudotuksesta raportoi 10 yhtiötä. Jos osakkeille vaihtoehtoiset korot olisivat korkeammalla, ammuttaisiin näillä rimanalituksil- la kurssitasoista ilmoja pihalle.

Vain viisi suuryhtiötä kohensi alkuvuonna tulostaan kestävästi, eli myyntiä kasvattamalla. Optimistisen tulkinnan mukaan Outokumpukin paransi tulostaan supistamalla tappioitaan. Todelliset menestyjät ovat Cargotec, Elisa, Kone, UPM-Kymmene ja Wärtsilä. Islantilaiset nurkkasivat Elisaa jo ennen finanssikriisiä, ja Wärtsilän kintereillä on kurvaillut tammikuusta lähtien Rolls-Royce. Parhaat lähtevät ensimmäisinä sinivalkoisen ankkuriomistajuuden puuttuessa.

Bruttokansantuotteen indeksikehityksellä mitattuna Suomi on kriisivaltio. Olemme jäljessä koko euroaluetta, Ruotsia ja Yhdysvaltoja, kun tarkastelu aloitetaan vuodesta 2008. Kehitysura on karmaiseva, ja kokonaiskuvaa täydentää käyrä Suomeen kohdistuvista investoinneista: pulkkamäki alkoi vuonna 2010.

Erityisesti työn hinta on Suomessa suolainen. Valtaosassa yhtiöitä pelin henki on nyt kustannusten leikkaaminen myynnin laskua nopeammin. Kreikka tekee samaa. Apu ei ehdi tähän hätään vientimaista. Ainoastaan yksityiset investointi-, sivukulu- ja verokannustimet pelastavat pahimmalta.

Kvartaalitaloudessa yritysjohto istuu tulisilla hiilillä. Tulosta on pakko tehdä suhdanteesta ja säästä riippumatta, koska muutoin omistajakunnassa oleva ulkomainen raha siirtää johtajan vilttiin tai vaihtaa maisemaa, jos muualta on saatavissa 0,1 prosenttia korkeampi tuotto. Tyyli tehdä tulosta on vapaa, mutta pakollinen. Näillä liikevaihdoilla Suomeen tulevana kesänä tehtävät investoinnit tähtäävät etupäässä työpaikkojen karsimiseen.

Pitkäjänteisten omistajien rohkea yhtiö kuitenkin vähät välittää kvartaaleista, sillä samanaikaisesti on vaikea esittää tämän päivän säästäjää ja huomisen kasvajaa. Menestyjä kehittää laskukaudella uutuus-tuotteita ja huolehtii osaavasta henkilöstöstään. Näin toimii Ponsse, joka iskee silmään uuden nousuvaihteen.

Ponsse osoittaa, että koskaan ei tule luopua ydinosaamisesta. Laskevaa kysyntää ei tule aina ottaa annettuna perusteena säästötalkoille. Myyntiinkin voi vaikuttaa. Kun samoista asiakkaista kilpailevat konserniveljet joutuvat kustannuskurimukseen, on suhdanteiden yli katsovalla filosofialla iskupaikkansa. Toki joustavuus on tärkeä: tilauskantansa romauttanut Outotec olisi vajonnut pohjaan kuin myllynkivi, jos yhtiöllä olisi kankeita tuotantolaitoksia.

Vuoden alussa analyytikot odottivat 15 prosentin tuloskasvua. Kotimaan alakulo veronkorotuksineen ja Venäjä aiheuttavat kasvuodotusten luisun. Euroopan keskuspankki on kyllästänyt markkinat elvytyspuheilla, mutta pian olisi tekojen aika. Miksi ohjauskorkomme on ollut eurokriisin ajan Yhdysvaltain tasoa korkeampi, vaikka taloutemme on joka mittarilla heikompi?

Kirjoittaja on Nordnetin osake-strategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.