Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Valtio keräsi perintöveroa jättipotin verran

Suomalaiset pulittivat verottajalle saamistaan perinnöistä ja lahjoista 646 miljoonaa euroa vuonna 2013. Jaana Kautto

Tapio Honkamaa

Perintö- ja lahjaveron kertymä sivusi viime vuonna kaikkien aikojen ennätystä. Suomalaiset pulittivat verottajalle saamistaan perinnöistä ja lahjoista 646 miljoonaa euroa vuonna 2013.

Toissa vuonna perintö- ja lahjaveroa kertyi 509 ja sitä edellisenä 396 miljoonaa euroa. Vuoden 2013 lukemiin on yletty aiemmin vain vuonna 2008, jolloin summa oli 651 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriössä juuri valmistuneen laskennan mukaan valtaosa viime vuodenkin kertymästä oli perintöveroa. Lahjaveron osuus oli 130 miljoonaa euroa.

Lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen valtiovarainministeriöstä sanoo, että kertymä vaihtelee vuosittain reippaastikin satunnaistekijöiden mukaan. Vuoden 2008 huippukertymään vaikuttivat muun muassa perintöverojärjestelmään tehdyt muutokset.

Verokertymän odotetaan pysyvän korkealla eli noin 600 miljoonan euron tasolla myös jatkossa.

Vanhanen jättää arvioimatta, paljonko verokertymään vaikuttaa istuvan hallituksen toteuttama perintö- ja lahjaveron kiristäminen. Keskisuuren yrityksen perijälle veroprosentti on kohonnut nykyisen hallituskauden aikana 13:sta 19:ään.

Kehysriihi kiristi vielä ruuvia prosenttiyksiköllä. Tämä korotus tulee voimaan ensi vuoden alusta. Perintöveron nousu hallituskauden aikana on siten 54 prosenttia.

Lue aiheesta lisää torstain paperisesta Keskisuomalaisesta.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut