Kateus vie kalat ankkalammesta

Jukka Oksaharju

Markkinatalous on yksinkertaisuudessaan nerokasta. Oma erikoisala, johon on kykyjä tai jossa muutoin on mahdollisimman hyvä, on vapaasti valittavissa. Kauppaa käydään, mutta vain siinä tapauksessa, että kumpikin osapuoli kokee siitä hyötyvänsä. Kilpailu parantaa laatua ja tuottavuutta luoden hyvinvointia kaikille osallisille.

Kehysriihen myötä valtion kuristusote tiukkenee. Ansio- ja pääomatuloveroina kerätään kansalaisten tulovirrasta kasvava osa valtiolle. Maksamme myös korkeaa arvonlisäveroa, minkä jälkeen vainajan pelastamaan loppuomaisuuteen isketään kiinni perintöverolla, koska kaikkea ei onnistuta viemään yksilöltä tämän elinaikana.

Ruotsissa ja Virossa perintöjä ei laiteta verolle. Länsinaapuri luopui verosta vuonna 2005. Päätöksellä valtio menetti välittömästi vuotuista verotuloa 250 miljoonaa euroa, mutta perintö- ja lahjaverosta luopuminen tuotti valtiolle summan lopulta moninkertaisesti.

Vauraat ruotsalaiset kotiuttivat varojaan ulkomailta, ja veropohja laajeni. Mikä tärkeintä, varoja ohjautui taloutta tukeviin kotimaisiin investointeihin. Jotkut rikastuivat, mutta myös talouden vauhti kasvoi.

Suomessa hallitus hämmentää seisovaa vettä ideoiden puutteessa tunnetuin seurauksin.

Vuonna 2014 talousarviossamme perintöveron määrä on 570 miljoonaa euroa. Sen verran vero aiheuttaa vuosivahinkoa tavallisille kansalaisille ja sinivalkoisen pääoman muodostumiselle. Maahamme ei synny riittävästi kotimaista, kasvollista pääomaa. Varallisuutta, joka seisoisi nimenomaan Suomen talouden tukipilarina ja investoisi tarvittaessa kotimaahan. Pörssissä nämä varat kertyvät nyt aivan muualle – ulkomaisille sijoittajille, jotka eivät maksa Suomeen kuin lähdeveron.

Perintöverosta suurin osa kerätään aivan tavallisilta pieni- ja keskituloisilta, jotka putoavat säästöissään pari porrasta alaspäin. Verolla on myös käytännön ongelmansa: jos perit, sinulla on yleensä omaisuutta mutta ei käteistä, jolla maksaisit verot. Jos omaisuus on listaamattoman yhtiön osakkeita, voit joutua myymään koko yhtiön selviytyäksesi veroista.

Kannatan perintöveron poistoa. Jos järki ei siihen riitä, tulee ainakin yhtiöiden sukupolvenvaihdoksia helpottaa. Myös kotitalouksien pörssiomaisuuden sukupolvensiirrossa tuottavaan yrityskäyttöön jätetyt varat voisivat olla verovapaita niin kauan kuin niitä ei realisoida. Näin tuettaisiin suomalaista ankkuriomistamista ja pääomahuoltoa. Jos omaisuutta myytäisiin myöhemmin, perityn yritys- ja pörssiomaisuuden hankintameno-olettama voisi olla nolla, jolloin vero lankeaisi maksuun täysimääräisesti pääomaverotuksen mukaan.

Sanonnan mukaan Suomessa säälin saa ilmaiseksi, mutta kateus täytyy ansaita. Viiksimiehen muuttohankkeessa pitäisi ummehtuneen populismin sijaan nähdä metsä puilta. Hyvinvointivaltiossa on hyväksyttävä tavoite, että kaikki pääsisivät matkaan samalta viivalta.

Himoverotuksessa on kuitenkin vahingollista, että kaikkien halutaan myös tulevan maaliin samaan aikaan. Voimme laittaa lapun luukulle, jos näemme omistajuuden yhä vihollisena.

Kirjoittaja on Nordnetin osake-strategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut