Turvallinen arki romahti

Anita Kärki

Ukrainalainen Lera Kartsheskaja, 18, on hämmentynyt. Puolitoista vuotta sitten elämä kotimaassa sujui omaa turvallista latuaan. Tuolloin Lera pakkasi laukkunsa ja lähti lukioon Skotlantiin Edinburghiin.

Nyt hän on palaamassa takaisin Ukrainan Odessaan, mutta kotimaassa kaikki on muuttunut. Arki ei enää ole tuttua ja turvallista. Ei ihme, että nuori nainen on hämmentynyt ja huolissaan. Lento murjottuun Kiovaan pelottaa.

Vielä Krimin selkkauksen alkaessa Lera ja hänen tuntemansa odessalaiset olivat sitä mieltä, että vieköön Venäjä Krimin. Nyt mielialat ovat muuttuneet. Sotilashelikopterit pörräävät kotien päällä ja teitä on suljettu.

– Nyt pelkona on, että seuraavaksi Venäjä valloittaa Odessan ja aina jotain lisää. Putin haluaa yhä enemmän valtaa, venäjänkielinen Lera pohtii.

Krimin tilanne on vaikuttanut suuresti myös Leran nelihenkisen perheen elämään, sillä isä on töissä Krimillä öljy-yhtiössä. Tai siis oli. Nyt isän 18-vuotinen työura on katkennut, sillä venäläiset eivät enää huoli ukrainalaisia Krimille töihin. Leran mukaan työpaikat annetaan venäläisille.

Leraa surettaa se, että ukrainalaisten ja venäläisten väliin yritetään lyödä vihamielistä kiilaa. Hänellä itsellään on paljon venäläisiä ystäviä.

– Meidät yritetään erottaa toisistamme osoittamalla, että venäläiset ovat parempia, hän sanoo.

Jännittynyt tilanne järkyttää tavallisten ukrainalaisten arkipäivää.

– Ihmiset ovat aggressiivisia ja he käyttäytyvät kuin eläimet, Lera kertoo.

Sekavassa tilanteessa huhuja liikkuu paljon. Vastikään väitettiin, että jokaisen olisi laitettava ikkunaansa joko Ukrainan tai Venäjän lippu kertomaan, kenen joukoissa itse kukin seisoo. Leran lähipiiriä ajatus vain nauratti.

Edinburghissa Lera on seurannut tiiviisti kotimaansa tapahtumia. Ajan tasalla häntä ovat pitäneet vanhempien viikoittaiset skype-puhelut, ystävien katkeamaton on-line-raportointi sosiaalisessa mediassa sekä BBC:n lähetykset.

Venäjän tv-kanavia hän ei selkkauksen edetessä enää ole päässyt seuraamaan Edinburghissa, koska mahdollisuus kanavien katsomiseen suljettiin vähän aikaa sitten.

Ukrainan nykyhallitus puolestaan on sulkenut ulkomaiset tilisiirrot, jotta korruptoitunut valtaeliitti ei siirtäisi rahaa turvaan ulkomaille. Siksi myöskään Leran isä ei viime päivinä ole pystynyt lähettämään lisää rahaa tyttärelleen. Onneksi matkarahat olivat jo koossa.

Monet ukrainalaisvanhemmat pyrkivät Leran mukaan lähettämään jälkikasvunsa ulkomaille opiskelemaan, jos rahaa vain suinkin on.

Vaikka kotimaan arki onkin nyt kaaoksessa, ukrainalaisnuoret suhtautuvat Leran mukaan luottavaisesti tulevaisuuteensa – myös hän itse. Seuraavaksi hän aikoo hakea ukrainalaiseen yliopistoon opiskelemaan yrittämistä ja johtamista. Valmistumisen jälkeen hän mahdollisesti suuntaa ulkomaille töihin.

Tärkeintä Leran mielestä on nyt päästä eroon korruptiosta ja saada uusi presidentti.

– Nyt voi vain toivoa, että kaikki kääntyy hyväksi. Sellaiseksi kuin elämä oli vielä kaksi vuotta sitten, hän huokaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut