Totuus strereotypiasta

Tiia Palonen

Olen aina pitänyt ihmisten luokittelua asuinpaikan perusteella typeränä. Nyt olen kuitenkin miettinyt, että mistä nämä ajatukset oikein ilmaantuvat? Kuten että pääkaupunkiseudulla ollaan täynnä itseään ja että Jyväskylän seudulla asuvat pikkulissut, jotka eivät päässeet Helsinkiin opiskelemaan?

Okei, pakko myöntää, jälkimmäinen esimerkki enemmän tai vähemmän erään suositun blogivideon pohjalta. Yleensä väitteillä ei taida olla minkäänlaista totuuspohjaa, mutta nyt olen törmännyt poikkeukseen. Pohjois-Suomessahan sanotaan olevan lämminsydämistä porukkaa. Tämä onkin yksi niistä harvoista stereotypioista, joihin olen pystynyt samaistumaan.

 

Menin tänä talvena ensimmäistä kertaa Lappiin ajatellen, että tuskinpa se kovin erikoinen paikka on. Tiesin vain, että se olisi osuva valinta työharjoitteluun kiireisen sesongin vuoksi.

Jo ensimmäisen päivän jälkeen olin ihan myyty. Paitsi luonto, rinteet ja maisemat, myös ihmiset löivät minut ällikällä. Niin lämmintä vastaanottoa en ole saanut sitten synnytyssairaalan. Ihmiset pohjoisessa ovat aidosti kiinnostuneet toisten, tuntemattomienkin, kuulumisista.

 

Pohjoisessa ihminen hyväksytään helpommin. Olen liikkunut Lapissa ilman meikkiä enemmän kuin kolmeen vuoteen. Ketään ei kiinnosta vaikka näyttäisin alienilta, jota on läntätty pizzalla suoraan kasvoihin. Keski-Suomessa ja varsinkin Etelä-Suomessa tuntuu, että meikittömänä näyttäytyminen on laitonta.

Lappi tuo ihmisestä parempia puolia esiin, ainakin minä olen oppinut nauttimaan monista asioista uudella tavalla. Ja kun muutaman viikon jälkeen palasin Keski-Suomeen, halusin ottaa omakseni vähän lappilaista luonnetta ja kylvää sitä eteenpäin. Toivon, että mahdollisimman moni tekisi samoin, jotta saisimme koko Suomesta tällaisen ystävällisyyden tyyssijan.

Kirjoittaja opiskelee Jämsän ammattiopistossa matkailualalla ensimmäistä vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut