Palaneen tornin varjossa

Janne Yläjoki

Palasin Kiovaan maanantai-iltana, päivälleen kuukausi edellisen matkani jälkeen. Kaupunkikeskustaa oli siivottu ja barrikadeja osin purettu. Kiihkeä vallankumoustunnelma oli muuttunut turtuneeksi odotukseksi.

Ikkunastani näkyvä Ammattijärjestöjen talo, jota vallankumousoppositio oli pitänyt päämajanaan, oli nyt pelkkä hiiltynyt raunio. Sen digitaalinen kellotorni, josta olin aamuisin tarkastanut päivän pakkaslukemat, seisoi paikallaan mustana ja kuolleena.

Kiovan kaduilla ei odotettu Venäjän panssareita. Avainkysymys oli monen mielestä ennemminkin se, miten Venäjä löytää ulospääsyn siitä umpikujasta, johon se on nyt Ukrainassa ajanut.

Miten se järjestää suhteensa tärkeimpään naapuriinsa ja vuosisataiseen veljeskansaansa, jonka hallitusta se ei nyt tunnusta ja jonka eteläisintä osaa se nyt käytännössä miehittää.

Vuoden 2008 Georgian sota unohtui nopeasti, mutta 45 miljoonan asukkaan Ukraina lähellä Euroopan maantieteellistä keskipistettä on eri asia.

Vetäytyminen Krimiltä tarkoittaisi Venäjän presidentille Vladimir Putinille kasvojenmenetystä. Toisaalta jääminen Krimille tarkoittaisi suhteiden menetystä. Venäjän nykyjohto on ajanut maansa tilanteeseen, jossa sillä on vain huonoja vaihtoehtoja.

Venäjänkielisten ja venäjän kielen oikeuksista puhuminen on tekosyy.

Vaikka Ukrainan vallankumousta puskivat eteenpäin nationalistit, Kiovan nykyhallinnon kaikki avainhenkilöt ovat venäjänkielisiä pääministeri Arseni Jatsenjukia ja todennäköistä tulevaa presidenttiä Vitali Klitshkoa myöten.

Samoin esimerkiksi Ukrainan parlamentti – kiihkeimpiä nationalisteja myöten – kommunikoi istunnoissaan yksinomaan venäjän kielellä. Kielikysymykset olisi varmasti pystytty sopimaan.

Alueiden puolue hylkäsi presidentti Viktor Janukovitshin heti miehen Venäjälle katoamisen jälkeen. Niin olisi Venäjänkin pitänyt tehdä. Syväjäädytetty Krimin konflikti on huono palkkio, jos seurauksena on vuosien mittainen kansainvälinen eristys ja sitä seuraavat talousvaikutukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.