Rahanjakoa vai sosiaalityötä?

Anita Kärki

Toimeentulotuen saajia on nyt huomattavasti vähemmän kuin 1990-luvun laman aikana, mutta tuen kustannukset ovat yhä korkealla. Rahaa siis kuuluu, vaikka tuensaajia on nyt vähemmän.

Mistä tämä kertoo? Siitä, että toimeentulotuesta on tullut monelle pysyvä taloudellisen avun muoto. Sekä siitä, että toimeentulotuen saajien tuloköyhyys on moninkertaistunut 1990-luvun alkuun verrattuna.

Alun perin tuki luotiin väliaikaiseksi, viimekätiseksi avuksi yllättävässä taloudellisessa ahdingossa. Sitä se ei enää ole.

Toimeentulotuen luonteen muuttumisen vuoksi tuki halutaan uudistaa. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö asetti elokuussa toimeentulotuen uudistamista selvittävän työryhmän, jonka yhtenä jäsenenä on sosiaalityön professori Mikko Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta.

Nyt työryhmä on kuitenkin odottavalla kannalla. Se odottaa, mitä hallitus seuraavaksi linjaa.

Sitten elokuun – eli työryhmän asettamisen jälkeen – hallitus päätti rakennepoliittisessa ohjelmassaan arvioida jälleen kerran sitä, pitäisikö toimeentulotuki siirtää kunnilta Kelan hoidettavaksi. Hallitus arvioi asian maaliskuun kehysriiheen mennessä.

Ennen maaliskuuta työryhmä ei oikein tiedä, miltä pohjalta uudistusehdotusta tulisi alkaa laatia.

Toimeentulotuen siirtäminen kunnilta Kelalle ei olisi vain pelkkää byrokratiaa.

Muutoksen toivotaan merkitsevän sitä, että sosiaalityössä aikaa voisi jäädä paremmin asiak­kaan kokonaisvaltaisempaan kohtaamiseen pelkän rahanjakamisen sijaan.

Siirrossa Kelalle sosiaalityön merkitys vähenisi toimeentulotuen myöntämisessä ja tuen rahanjakoluonne korostuisi. Kelan hoivissa toimeentulotukihakemuksia käytäisiin läpi enää vain kirjallisesti tai puhelimitse etuuskäsittelyinä. Suunta olisi sikäli luonteva, sillä kyseiset tukipäätökset tehdään jo nyt suurelta osin etuuskäsittelyinä.

Toimeentulotukiasiakkaista yli 80 prosenttia saa samanaikaisesti myös jotain Kelan etuutta. Siksi Kelan jo olemassa olevat tietojärjestelmät toisivat omat etunsa: kuntien ei tarvitsisi ylläpitää omia, keskenään erilaisia tietojärjestelmiä toimeentulotuen maksatuksia varten.

Myös Kuntaliitto on valmis siirtämään toimeentulotuen hoidon kunnilta Kelalle. Toimeentulotuen uudistamistyöryhmään kuuluva Kuntaliiton erityisasiantuntija Ellen Vogt sanoo jo lämmenneensä ajatukseen toimeentulotuen siirtämisestä Kelaan vaikka aikaisemmin vastusti ajatusta.

Monet mieltävät tuen siirron Kelalle tarkoittavan askelta kansalaistulon tai -palkan suuntaan. Siksi se herättää myös tunteita – eli vastustusta.

Toimeentulotuen siirtoa kunnilta Kelalle vastustetaan myös siksi, että muutoksen pelätään kasvattavan kustannuksia.

Aikuissosiaalityön päivillä Jyväskylässä vieraillut Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas kertoi tavanneensa kansanedustajan, joka oli syvästi huolissaan siitä, että uudistuksen jälkeen kansalaiset saattaisivat hakea enemmän heille kuuluvaa tukea.

Huoli on erikoinen kansanedustajan suusta kuultuna: lainsäätäjä on huolissaan siitä, että ihmiset alkaisivat toimia lain heille suomalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.