Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maahanmuuttajat jonottavat kotouttamiskoulutukseen jopa vuosia

Koulutuksiin on jonoja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa jo kymmenesosa väestöstä on maahanmuuttajia.

Tarja Kovanen

Te-toimistot eivät pysty järjestämään maahanmuuttajille riittävästi kotoutumiskoulutusta. Koulutuksiin on jonoja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa jo kymmenesosa väestöstä on maahanmuuttajia.

Kaikile halukkaille ei ole riittänyt paikkoja myöskään Keski-Suomen te-toimiston tämän vuoden kursseilla.

Maahanmuuttajien kotouttamispalvelun asiantuntija Saara Kiesiläinen Keski-Suomen te-toimiston Jyväskylän toimipaikasta sanoo, että maahanmuuttajien määrä maakunnassa kasvaa sellaista vauhtia, että koulutustarjonta ei aina pysy perässä.

–Koulutustarve on vaikea ennakoida, sillä muuttoliikenteen määrää ei tiedetä. Jyväskylässä odotusaika koulutukseen pääsyyn on kuitenkin keskimäärin kolme kuukautta, joka on varsin kohtuullinen aika verrattuna muuhun maahan, Kiesiläinen sanoo.

Odotusaika koulutukseen vaihtelee paikkakunnittain. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa koulutuksen odotusaika on keskimäärin yli neljä kuukautta. Pisimillään koulutuksen pääsyä joutuu Helsingissä odottamaan noin 2,5 ja Espoossa lähemmäs kolme vuotta.

Lahdessa koulutukseen pääsee keskimäärin hieman alle kolmessa kuukaudessa ja pisimmillään odotusaika on noin vuoden.

Keski-Suomessa oli vuoden 2012 lopussa noin 4900 ulkomaalaista ja 6600 vieraskielistä ihmistä. Heistä suurin osa asuu Jyväskylässä. Keski-Suomen te-toimistossa on tällä hetkellä asiakkaana noin 1500 työnhakijaa, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta.

Kieli- ja työelämätaitoja kehittävän kotoutumiskoulutuksen ruuhkia pyritään purkamaan lähivuosina lisäämällä koulutuksen määrärahoja.

Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että määrärahoja lisättiin tänä vuonna viidellä miljoonalla eurolla.

–Ensi vuonna lisärahoitusta on luvassa 10 miljoonaa. Vuosina 2015–16 lisärahoitusta annetaan 20 miljoonaa per vuosi, Stenman kertoo.

Yhteiseen opetussuunnitelmaan pohjautuvissa kotoutumiskoulutuksissa opiskellaan suomen kieltä ja yhteiskunnan toimintaa. Koulutus sisältää myös työharjoittelujakson.

Te-toimistot tilaavat koulutukset hankintalain mukaisesti eri järjestäjiltä.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut