Hyviä herroja ja rouvia

Pekka Mervola

Herramatkat herättävät närkästystä. Pari viikkoa sitten (7.11.) Keskisuomalainen kertoi, kuinka Jyväskylän kaupungin johtoa sekä kaupungin omistuspiirissä olevien yhtiöiden johtoa oli aurinkoisella rallimatkalla Espanjassa.

Matkan virallisena tarkoituksena oli tutustua kolmen päivän ajan Katalonian MM-osakilpailun järjestelyihin. Lokakuun lopulla Saloun kaupunkiin suuntautuneella matkalla olivat kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Selin (kok.), kaupunginjohtaja Markku Andersson, messujen toimitusjohtaja Leo Potkonen ja kongressikeskuksen toimitusjohtaja Pietari Sorri.

Myös aikaisempina vuosina on järjestetty samantyyppisiä matkoja.

Ovatko matkat hyvä vai paha asia? Kysymykseen on hankala vastata yksiniittisesti. Reissu olisi helppo tuomita julkisten varojen tuhlaamiseksi etelän lämmössä, mutta asiassa voi olla muitakin puolia.

Kaupungin johtoa kritisoidaan nykyisin kulisseissa yllättävän paljon passiivisuudesta. Jyväskylä ei ole dynaamisesti esillä siellä, missä yritykset tekevät sijoittumispäätöksiä.

Myös julkisen puolen hankkeiden sijoitusratkaisuissa Keski-Suomi ja Jyväskylä ovat jääneet paitsioon. Kriitikot sanovat, että syy on kaupungin, maakuntaliiton ja Jykesin keskittymisessä pyörimään omissa piireissään.

Osa muistelee kaiholla ex-kaupunginjohtaja Pekka Kettusen (sd.) ja ex-kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pentti Sahin (sd.) aikaa. Sahi oli puheenjohtajana 1977–1996 ja Kettunen kaupunginjohtajana 1994–2004. Silloin tapahtui ja asiat menivät eteenpäin. Toisenlaisiakin muistoja on etenkin Kettusesta, ja toki aika kultaa muistot. Ja aikakin oli niin toinen.

Kritiikin ydin lienee siinä, että Jyväskylän johdon koetaan nyt olevan liian nurkkakuntaista ja sisäisissä asioissa pyörivää. Kaupungin kehittymisestä ja kasvusta ei ole näkyvää visiota. Eikä suuria voittoja työpaikkojen sijoittumispäätöksissä ole tullut.

Jykesin osalta pohtimista on myös kaupungin omissa joukoissa. Kriitikot katsovat Jykesin ajautuneen liian etäälle kaupungin ytimestä. Se ei ole päätöksenteon sisäpiirissä eikä pysty tuomaan lisäarvoa seutukunnan kasvulle. Kaupungissa onkin haluja ottaa elinkeinoelämän kehitys omiin käsiinsä.

Toisaalta kaupungin oma toiminta, kuten esimerkiksi kaavoitus ei saa muualta tulevilta yrityksiltä pelkästään kehuja. Kaavoitusta pidetään hitaana ja kankeana. Esimerkiksi Kankaan alueen suunnittelu on kestänyt ja maksanut.

Kielteisyys ei tuota hyvää. Jyväskylän johto on varmasti yrittänyt viedä kaupungin asioita myönteisesti eteenpäin. Ja monessa myös onnistunut. Huonot ajat repivät kuitenkin ihmisten välejä ja tuovat julkiseen päätöksentekoon ristiriitoja.

Juuri nyt Jyväskylä ja Keski-Suomi kaipaa yhteistyötä ja yhteisiä tavoitteita. Ehkä rallimatkakin oli Keski-Suomelle hyväksi, jos se edistää MM-rallin kehittymistä maakunnassa.

Ja sitten loppukevennys. Ennen oli paljon rötösherroja, mutta nykyisin elämä on tehnyt siitäkin sanasta jo liian suppean. Heidi Hautala (vihr.) ja Merja Ailus (kesk.) toivat omalta osaltaan esille, että kyllä naisetkin osaavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.