Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jarkko Tontti – Lento

Isokin ihminen on vain hiekanjyvänen maapalloa uhkaavan asteroidin rinnalla, ja nyt koko ihmiskunnan toivo lepää tähtitieteilijä Tiitus Toiviaisen harteilla. Maata lähestyy Eros-asteroidi, ja Tiitus tietää, miten uhka torjutaan. Siksi hän saa pikahälytyksen lennolle Helsingistä Tokioon salaiseen tiedekongressiin: ”Hän oli matkalla tekemään historiaa.”

Jarkko TontinLento-romaani imaisee itseensä tuhdisti aineksia tiiviissä mitassa: on tieteisjännitystä, satiiria tiedemaailmasta, psykologista ihmiskuvausta, aviotragediaa ja eroottista viihdettäkin. Kerronnan suunta pyörii siksi vinhaan.

Alkuun Tontti avaa ylemmän keskiluokan onnen: tunnettu tiedemies Tiitus on naimisissa kauniin päätoimittajan Auroran kanssa, Vesa-poika täydentää perhekuviota. Liki kuusikymppinen mies potee kuitenkin elämänsä kiimaa. Vietti vetää kaikkien hameiden perään, koska ”rakkaus ei ole koskaan väärin”.

Tämä asetelma – arvostettu ukko- ja tiedemies hakee elinvoimaa nuorista naisista – on tuttu myös syksyn toisesta kotimaisesta uutuudesta, Philip TeirinTalvisodasta.

Erotomaani Tiitus on Eros-asteroidin asiantuntija. Eros, joka merkitsee kreikkalaisessa mytologiassa rakkauden jumalaa, lähestyy maata samalla, kun Tiitus kulkee kohti oman elämänsä suurta ratkaisua.

Maailmanloppu häämöttää, mutta turhamaisen Tiituksen suurin huolenaihe vaikuttaa olevan rasvatahra pukupaidan rinnuksessa.

Huoliteltu mies haluaa pitää julkisivunsa kunnossa, sillä ”jos ihmiskunnan oli kuoltava, sen voisi yhtä hyvin tehdä arvokkaasti”.

Tiedemaailmasta Tontti piirtää raadollisen ja kuppikuntaisen kuvan, joka lienee lähempänä totuutta kuin irvikuvaa. Tutkijakollegat kampittavat toisiaan, varastavat kunniaa muiden tutkimustuloksista ja himoitsevat salaa mediajulkisuutta.

Tontti nivoo lopun odotukseen vielä uskontojen ristiriitoja ja lentokenttäkaaosta, mutta katastrofitunnelmasta olisi saanut enemmänkin irti. Sen sijaan Tontti antaa tilaa Tiituksen perhehistorialle, minkä tarkoitus jää osin hämäräksi.

Lennolla on monta päämäärää, vaikka vähemmällä pääsisi perille tehokkaammin.