Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Huipulle myös yrittäjänä

VRT:n toimitusjohtaja Kirsi Hänninen kertoi, että tänä vuonna yhtiön liikevaihto jopa triplaantuu. Sarparanta Tuomas

Jorma Rahkonen

VRT Finlandin toimitusjohtaja Kirsi Hänninen näyttää läppäriltään sukellusvideota, jossa sukeltaja tutkii sillan vedenalaisia rakenteita. Heti perään hän selvittää, kuinka samanlaista rakennetta tutkitaan kaikuluotauksella.

Kahden toimintatavan ero oli niin innostava, että se sai hänet perustamaan kolme vuotta sitten yrityksen kumppaniensa kanssa. Vedenalaisten rakenteiden tarkastamisesta aikaisempaa kehittyneemmällä tavalla löytyi markkinarako, johon yritys iskee. VRT:n tavoitteena on nousta alalla Euroopan ykköseksi.

– Sukellusvideon katsominen on aika tuskallista puuhaa. Sukeltaja joutuu menemään lähes kiinni kohteeseen, sillä sameassa vedessä näkyvyys on huono. Ensimmäisen kaikuluotauskuvan näkeminen oli huikea kokemus: siitä näki heti, mikä rakenteessa oli ongelmana, Hänninen sanoo.

Kaikuluotauksessa kovalla virtauksella tai veden sameudella ei ole vaikutusta tulosten tarkkuuteen.

– Luulin, että Suomessa on sameat vedet, mutta muutin mieltä, kun menin Saksaan. Täällä vedet ovat suorastaan kirkkaita, Hänninen sanoo.

Kun kaikuluotaukseen yhdistetään 3D-mallinnus, saadaan vedenalaisten rakenteiden kunnosta entistä nopeammin tietoa.

– Saa kokonaisvaltaisen käsityksen, millaisia ja minkäkuntoisia rakenteet ovat, Hänninen selventää.

Maailmassa riittää siltoja, patoja, rantamuureja, vesivoimaloita – kaikenlaisia rakenteita, jotka rajoittuvat vesistöön. Pelkästään Euroopassa on vuosittain jaossa miljardin euron markkinat vedenalaisten rakenteiden tarkastuksessa.

Hännisen mukaan näille markkinoille on hyvä aika iskeä nyt, sillä maailmanlaajuisesti tekijöitä on vielä vähän.

– Suomi ja muut Pohjoismaat ovat 3D-mallinnuksissa pitkällä, hän kehuu.

VRT Finland on nopeasti laajentanut toimintaansa Saksaan, Etelä-Eurooppaan ja Etelä-Koreaan. Yhdysvalloissa sen kumppanina alan guru Brian Abbott, jonka kanssa on keskustelu myös yritysten yhdistämisestä.

VRT on vasta viiden työntekijän yritys, jonka liikevaihto oli viime vuonna 200 000 euroa.

– Tänä vuonna liikevaihto vähintään tuplaantuu, jopa triplaantuu. Vuoden päästä meillä 10–12 työntekijää, Hänninen sanoo yrityksen uuden toimitalon rakennustyömaalla Jyväskylän Ruokkeella.

Hännisen mukaansa yritys kouluttaa työntekijänsä itse, sillä kaikuluotauksen koulutusta ei Suomessa ole. Hyvät lähtökohdat alalle on rakennus- ja maanmittausinsinööreillä.

Yritys on tehnyt koko ajan pientä voittoa, ja uusi toimitalokin maksetaan tulorahoituksella.

– Alku on menty maltillisesti ja kitsastellen. On pitänyt tulla omissa palkoissa vastaan; ei tässä mersulla ajella. Ehkä tällainen alku palkitsee joskus, Hänninen pohtii.

Kasvuyritykselle on haettu vauhtia monesta paikasta: Aalto-yliopiston opiskelijajärjestön Startup Sauna -kiihdyttämöohjelmasta, Kasvu Open -kasvuyrityskilpailusta sekä Tekesin NIY-ohjelmasta (nuorten innovatiivisten yritysten kasvurahoitus).

Kiihdyttämöohjelmassa Hännistä moitittiin liian vaatimattomista tavoitteista.

– Luulin jo aiemmin, että ajattelemme isosti, mutta kiihdyttämössä opin, ettei vielä tarpeeksi isosti. Yhtiökumppani Olli Auerin kanssa olemme puhuneetkin, että tätä ei kannata munata. On itsestä kiinni, juostaanko vain ykköspesälle vai tehdäänkö kunnari, Hänninen kuvailee pesäpallotermein.

Hänninen uskoo, että hänen huippu-urheilutaustastaan on hyötyä kasvuyrityksen rakentamisessa.

– Joukkueurheilussa oppi tiimityöskentelyä ja tavoitehakuisuutta. Olen oppinut asettamaan konkreettisia tavoitteita ja oppinut reitin, miten tavoitteisiin päästään.

Hänninen muistuttaa, että urheilussa ja yritystoiminnassa tulee pettymyksiä, joiden kanssa on opittava elämään. Molemmissa tarvitaan hyvää paineensietokykyä.

Hänninen koki elämänsä kovimman shokin 23-vuotiaana, syksyllä 1999, kun hänen suustaan löydettiin pahanlaatuinen syöpäkasvain. Leikkaus onnistui, ja syöpä ei ole uusiutunut.

– En ole miettinyt, muuttiko syöpä minua ihmisenä.

Harva suomalainen yrityspomo sanoo kovia tavoitteita suoraan, koska taustalla on epäonnistumisen pelko. Hänninen puhuu hurjista tavoitteista, mutta hänen puheessaan ei ole tippaakaan uhoa.

Mitä VRT on 10 vuoden päästä?

– Toivottavasti VRT on valloittanut Euroopan ja on iso toimija muuallakin. Liikevaihdon on oltava silloin kymmeniä miljoonia euroja. Haluamme olla alalla se yritys, jolta kysytään ja se, joka tietää ratkaisut hankalimpiinkin juttuihin. Niitä veden alla riittää. Koskaan ei ole kahta samanlaista kohdetta, Hänninen sanoo.

Jyväskyläläinen vuonna 2010 perustettu yritys, jonka omistavat toimitusjohtaja Kirsi Hänninen sekä Olli Auer ja Miika Kostamo.

Yritys on erikoistunut vedenalaiseen tutkimus- ja tarkastustyöhön, mobiililaserkeilaukseen ja 3D-mittausaineiston jatkokäsittelyyn. Se tarkastaa vedenalaisia rakenteita, esimerkiksi siltoja, patoja, satamia, rantamuureja ja voimalaitoksia.

Vuoden 2012 liikevaihto oli 200 000 euroa. Tulos on ollut niukasti voitollinen joka vuosi.

Työntekijöitä on viisi.

VRT rakentaa parhaillaan uusia toimitiloja Jyväskylän Ruokkeentien varteen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut