Valtio ottaa vastuulleen pilaantuneen maa-aineksen

Vihtavuoren tehtaan portti, Laukaan tehdasalueella sijaitseva ruutitehdas Eurenco Vihtavuori Oy on nyt ranskalaisomistuksessa.Eurenco, Vihtavuori, ruutitehdas Aalto Risto

Jonna Rusanen

Valtio on lähdössä Eurenco Vihtavuori Oy:n ja Nammo Lapua Oy:n kaupan takuumieheksi huolehtimalla Vihtavuoren ruutitehtaan pilaantuneen maa-aineksen siivoamisesta. Näin valtio turvaa ruudintuotannon toimintaedellytykset Suomessa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään, että valtio voi antaa ruutitehtaan toiminnanharjoittajalle rajatun ympäristövastuusitoumuksen, jonka avulla varmistettaisiin, ettei Nammo joutuisi vastuuseen alueella aiemmin toimineiden yritysten aiheuttamasta pilaantumisesta. Toiminnanharjoittaja olisi edelleen vastuussa omista ympäristövaikutuksistaan, eikä valtio myöskään ottaisi vastuuta pilaantumisen aiheuttajilta.

Nammo Lapua on ollut ostamassa Vihtavuoren tehdasta, ja mahdollisen ostosopimuksen pääperiaatteista sovittiin elokuun lopussa. Tuolloin kerrottiin, että seuraavaksi edessä on yrityskapupan riskien ja vastuiden kartoitus.

Ruutitehtaan ympäristön kunnostamisen kulut ovat olleet suurin este kaupan varmistumiselle.

Ministerit Ihalainen ja Haglund toteavat, että kotimainen ruudintuotanto on huoltovarmuuden takaamiseksi tärkeätä ja valtioneuvosto on laaja-alaisella yhteistyöllä ponnistellut ratkaisun löytymiseksi tuotannon jatkumiseksi Suomessa.

Ympäristövastuusitoumuksen voimassa olon ehtona olisi, että yhtiö ylläpitää huoltovarmuuden kannalta tarpeellista kykyä sotilaallisten ruutien valmistamiseen Vihtavuoressa. Vihtavuoressa on valmistettu ruutia vuodesta 1926. Valtio on itse yksi entisistä ruutitehtaan toiminnanharjoittajista, Valtion ruutitehdas toimi alueella vuoteen 1945, jonka jälkeen tehdas yhtiöitettiin.

Vihtavuoren alueella työskentelee noin 200 ihmistä ja se on alueellisesti merkittävä työnantaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut