Katja Jalkanen ja Hanna Pudas – Rivien välissä – Kirjablogikirja

Anna-Leena Ekroos

Suomalaiset ovat kirjakansaa, ja yhä suositumpaa meillä on myös kirjabloggaus. Suomessa ilmestyy nykyisin noin 150 säännöllisesti päivittyvää kirjablogia, jotka keräävät kuukaudessa kymmeniätuhansia lukijoita. Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen toimittama Rivien välissä (Avain 2013) panee kotimaisen kirjablogikentän kansien väliin. Teos on pioneeri lajissaan: kirjablogeista ei ole aiemmin meillä julkaistu tietokirjaa.

Jalkanen ja Pudas hoitavat homman kattavasti. Kirja paneutuu niin kirjablogien sisältöön kuin ulkoasuunkin, pohtii bloggaamisen yhteisöllisyyttä, blogien suhdetta perinteiseen kirjakritiikkiin, bloggaajien roolia ja asemaa kirjallisuuden kentällä ja luo lopuksi vielä varovaisen katseen tulevaisuuteen.

Tekijät ovat sisällä aiheessaan: Katja Jalkanen on pitänyt Lumiomena-blogia noin viisi vuotta, Pudaksen Kirjainten virrassa on kolmisen vuotta vanha. Molemmat naiset myös työskentelevät kirja-alalla, kustannustoimittajina.

Aineistoa kirjaansa tekijäkaksikko keräsi seuraamalla aktiivisesti kirjablogikenttää ja osallistumalla itse sen toimintaan.

Oleellisen osan taustatyöstä muodosti kirjabloggaajille laadittu kysely, joka kartoitti bloggaajien taustoja, tapoja ja historiaa. Kyselyn tekijät lähettivät myös viidelletoista bloggaavaalle kirjailijalle, joista peräti neljätoista vastasi. Teoksessa on runsaasti anonyymejä, suoria lainauksia bloggaajien kyselyvastauksista. Lisäksi tekijät haastattelivat kirjaan muutamia kustannusalan edustajia.

Kirjablogin voisi määritellä vaikkapa verkossa pidettäväksi lukupäiväkirjaksi. Kirjablogien keskeisintä sisältöä ovat kirja-arviot. Blogiarvio ei ole kuitenkaan yhtä kuin kritiikki, sillä bloggaajat ovat niin kutsuttuja tavallisia lukijoita, ainakin bloggaajan roolissaan, todetaan teoksessa. Kirja-arvioiden ohella bloggaajat kirjoittavat esimerkiksi kirjallisuuden eri ilmiöistä.

Osa bloggaajista kirjoittaa omalla nimellään, osa nimimerkin takaa. Bloggaajien ikähaitari ja koulutustaso on laaja, mutta kaikkein keskimääräisin kirjabloggaaja on 36-vuotias nainen, ammatiltaan esimerkiksi äidinkielenopettaja tai kirjastoalantyöntekijä.

Kirjabloggaajia voi hyvin kutsua on kirjojen suurkuluttajiksi, keskimäärin bloggaaja lukee reippaasti yli sata kirjaa vuodessa.

Bloggaamiseen liittyy olennaisesti yhteisöllisyys. Yksi tärkeimmistä syistä blogin pitoon onkin halu jakaa lukukokemus muiden kanssa, Jalkanen ja Pudas kirjoittavat.

Kirjan nimi viittaa kirjabloggaajien asemaan monien rivien välissä: oman ja muiden blogien, kustantamojen, kirjastojen, kirjailijoiden, lukijoiden. Lukeminen on yksityistä ja yksin tapahtuvaa puuhaa, mutta bloggaaminen tekee siitä julkista.

Kirjablogeja Suomessa on pidetty noin kymmenen vuoden ajan, ja 2010-luvulla ne ovat käyneet yhä suositummiksi. Suosio on tuonut mukanaan julkisuutta ja monenlaista näkyvyyttä.

Tämä on huomattu myös kustantamoissa. Otavan viestintäpäällikkö Tarja Kopra toteaa kirjassa blogien olevan yksi, yhä vain painavampi äänenpaino lisää kirjallisuuskentälle.

Bittiavaruudessa tapahtuvan ja sinne aikanaan haipuvan harrastuksen dokumentoiminen kansien väliin oli hyvä teko Jalkaselta ja Pudakselta. Kukapa osaisi sanoa, onko kirjablogeja enää vaikkapa kahdenkymmenen vuoden päästä. Rivien väleissä -teoksesta voi silloinkin katsoa, millaisia ne Suomessa olivat ja miten ne vaikuttivat.

Kirjablogimaailmaan vihkiytymättömälle Rivien välissä käy perusteellisesta johdatuksesta aiheeseen.

Alan sisäpiiriläisten taas uumoilisin lukevan innokkaasti mitä heidän harrastuksestaan on kirjoitettu ja tutkailevan, löytävätkö he itsensä ja bloggaajakaverinsa kirjasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut