Kuluttajaliitto: Litrat pois torikaupasta

Torimyyjät Saara Starczewski (vas.) ja Laura Sänkiaho kauppasivat marjoja ja kasviksia kesäkuussa Jyväskylän torilla. Hakalisto Laura

Anni Pasanen

Kuluttajaliitto kehottaa asiakkaita vaatimaan toriostosten mittaamista painomitoilla perinteisten tilavuusmittojen sijaan. Liiton mukaan marjojen ja kasvisten nippukauppa tai myynti litra- tai kappamitalla ei täytä nykyajan tarkkuusvaateita. Esimerkiksi herne-, marja- ja perunatuotteiden painot vaihtelevat huomattavasti tilavuusmitoissa myytynä.

Pienimuotoisessa torikaupassa tilavuusmittoihin perustuva hinnoittelu on edelleen sallittua. Ruokakaupoissa marjoja ja kasviksia on sitä vastoin myytävä kilohinnoin. Kaupoissa ostomäärät myös perustuvat punnituksiin virallisesti hyväksytyillä vaaoilla.

Kuluttajaliiton mielestä vakauslainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että torikaupalta poistettaisiin oikeus mitata kiinteitä aineita tilavuusmitoilla. Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling kehottaakin torikauppiaita ottamaan huomioon asiakkaat, jotka haluavat tehdä toriostoksensa kilohinnan mukaan. Beurling kannustaa kauppiaita tarjoamaan punnitusvaihtoehtoa tilavuusmittojen rinnalle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut