Maan povi

Teppo Kulmala

Heillä on komiikan pilke silmissä koko esityksen ajan. He tekevät Helsinki-kabareeta ja farssia hipovaa hupailua, ja mikä parasta, ovat tässä tosissaan!

Korpilahden nuorentunut ryhmä vastaa teatterin vahvoihin ja vauhdikkaisiin perinteisiin haastavasti omalla kantaesityksellä. Se jo sinänsä on jotakin.

Mutta onpa näytelmäkin.

Anu ja Iina Hakanen ovat ideoineet, kirjoittaneet ja ohjanneet Piippu-näyttämön pimeyteen kesäteatteria, jonka paikka on pääkaupunkikeskusta ja tapahtuma-aika 1950.

Esitys alkaa kuin jännäri. On odotettavissa kiristys tai murha, joka melkein tapahtuu, mutta pian siirrytään toisenlaisiin menoihin.

Minna Juutin ja Maria Niemitalon keskenään kuin kaksosolennot Elsa ja Matilda pitävät kellarissa salakapakkaa, joka yläkerrassa on naamioitu hautaustoimistoksi. Kaksi eri kerrosta viittaa näytelmän nimeen: Maan povi. Alhaalla tanssitaan ja lauletaan vähissä pukeissa ja 50-luvun svengaavan jazziskelmän rytmeissä. Vintillä tekeydytään olemattomiin arkkukauppoihin.

Tilanteisiin sotkeutuu toinen toiselle velkaa olevia hämärämiehiä, väärennetty lääkäri ja muuta alamaailman seurakuntaa, jonka keskellä kuollaan valekuolema ja pidetään valehautajaisia.

Enempää en tohdi paljastaa, mutta vaikka esiintyjien ensi-iltajännitys on läsnä, ja juttu käynee näytäntöjen myötä sujuvammaksi, on tekstin ja nuorisonäyttelijöiden menossa jo nyt hilpeä taju, farssin askellus ja jos sinänsä hömppä, niin seurattavaksi kekseliään metka juoni ja jopa nykyviihdettä kritisoivaa otetta.

Maan povi on nopein leikkauksin rytmitettyä tilannekomiikkaa. Paikalleen ei juuri jäädä. Musiikki johdattaa. Kuullaan mm. Brita Koivusta, mutta myös ja ennen kaikkea Antti Taipaleen mainiosti epookkia välittäviä sävelmiä, ja liikuntaa sen mukaan.

Taipale kuuluu ryhmän elehtiviin ”tähtösiin” myös näyttelijänä. Hän on rikollismiehen puolikenkäinen vaimo. Siippaa näyttelee Aarne Laukkanen paljon kapeammin, mutta ei liian paljon, kuten eivät muutkaan ryhmässä, jossa innostus näyttää joukkotartunnalta.

Leikkisiin tyyppeihin mahtuu monta ketkuilijaa tai keikistelijää. Vetävästi näyttelevien Juutin ja Niemitalon henkilöiden lisäksi heitä ovat muiden muassa Olli Suhosen lääkäri sekä Riikka Maukosen, Sara Vuorisen, Josefiina Uurnanmäen ja Riikka Pietilän ravintolatytöt.

Kameleonttimaisina tilanneveijareina esiintyvät toisentapaista lajia ilmeikkäät Miika Aarnio ja Kaspian Nurro. Yksitotisena vastakiiskenä suomustaa huijari Kärkkäinen (Aleksi Pöytäkangas).

Korpilahden pienellä näyttämöllä huidellaan Elsan ja Matildan viuhkamaisen volyymin viitoittamana päistikkaa edestakaisin. Vaikka erityisesti pääpari piirtää osoitteita itselleen ja muille huitomalla kädenliikkeillä liialti sitä samaa, mitä repliikit jo kertovat, palikat pysyvät kaatumatta. Esityksen kannattaa hioa vielä kokonaisfysiikkaa ja tarkentaa farssin maaleja. Siitä tämä räiskyvä palapeli edelleen eheytyy.

Käsikirjoitus ja ohjaus Anu ja Iina Hakanen, omat laulut Antti Taipale ja Anu ja Iina Hakanen (sanat), valot ja äänet Jon Pettersson, Ari-Pekka Pajarinen, lavastus Mikko Annala, Jarmo Lahtinen, Kari Lahtinen, maisemamaalaus Milla Olkkonen, puvustus työryhmä, maskeeraus Minna Juuti, graafikko Sari Altin, tuottaja Mari Putkonen. Rooleissa: Minna Juuti, Maria Niemitalo, Aleksi Pöytäkangas, Antti Taipale, Aarne Laukkanen, Olli Suhonen, Miika Aarnio, Josefiina Uuranmäki, Riikka Maukonen, Sara Vuorinen, Kaspian Nurro, Riikka Pietilä. – Seuraava esitys to 18.7. kello 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut