Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti

Jorma Pollari

Berthold Brechtin komedia Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti jaksaa innostaa suomalaisia teatterintekijöitä. Tänä kesänä Himosteatteri kampeaa näyttömölle tuon öykkäröivän isännän, joka örveltää kännipäissään koko rahan edestä ja on selvinpäin kuin itse piru.

Puntilan isäntä (Seppo Väänänen) seikkailee autonkuljettajansa Matin (Reko Himanen) kanssa vallankäytön, toveruuden, omien naimapuuhien sekä tyttären (Janette Ahlholm) miesasioiden viidakossa. Viinahöyreessä tulee puhuttua toista ja selvinpäin tarkoitettua muuta. Ota siitä sitten selvä.

Annu Sankilampi on ottanut haasteen vastaan ohjata tästä vastenmielisestä tarinasta kelpo katsottava. Siinä hän onnistuu mainiosti: vaikka Nina Loimusalon musiikki on liian modernia tähän tarinaan, sen luoma fiilis keventää rankkaa kännäämistä, minkä tekee myös Sankilammen ja Marja Örnin koreografia. Joukkojen omaperäinen käyttö on tosi pirteää.

Humalaisen näytteleminen ei ole helppoa: se menee helposti koheltamiseksi, jota ei jaksa katsoa. Seppo Väänänen tekee ilmiömäisen roolisuorituksen tältä osin: hän ei esitä humalaista, vaan hän ON päissään ilmaisullisesti ja kykenee siksi herättämään niin komiikkaa kuin surkuhupaisaa ymmärtämystäkin. Loisteliaasti hallittu vaikea rooli!

Reijo Himasen esittämä umpikänninen tuomari niin ikään on varsin uskottava hahmo, ja siksi huvittava. Tämä parivaljakko loihtii näyttämölle koko viinan huurruttaman todellisuuden vähäeleisesti ja hallituin nyanssein. Reko Himasen tulkinta Matista on tätä kaksikkoa vasten ponteva ja rehti.

Janette Ahlholm Puntilan tyttärenä ja Matin morsiankokelaana saa tehdä varsin monivivahteisen roolin ja vaihteleekin tunnetilasta toiseen raketin tavoin. Äänenkäyttökin on harkittua hauskoja ininöitä myöten.

Samuli Hakalan parodia koheltavasta lähetystösihteeristä menee ylikierroksille mutta komiikka sisäistynee esityskertojen myötä, kuten toivoo käyvän myös Päivi Himasen esittämälle trokari-Emmalle. Yleisöä nämä rillumarei-tyyppiset pellet tuntuvat silti naurattavan eniten, etenkin kun sanovat sanan ”paska” tai jotain muuta yhtä ainutlaatuista.

Himosteatterin esitys on rankasta aiheestaan huolimatta kevyttä kesäteatteria, jossa viinalla pämppäämisen rinnalla on riittävästi muutakin toimintaa. Sitä voi kuitenkin pohtia, mistä mahtoi saksalainen kirjailija saada materiaalin tällaiseen käsikirjoitukseen... ehkä alkoholismille nauraminen tässä auttaa avaamaan silmät ongelmalle, jos sellainen lähipiirissä sattuu olemaan.

Käsikirjoitus: Berthold Brecht. Ohjaus: Annu Sankilampi. Lavastus: Markö Härkönen. Musiikki: Nina Loimusalo. Koreografia: Marjo Örn, Annu Sankilampi. Puvustus: Pia Raiskila. Rooleissa: Seppo Väänänen, Reko Himanen, Janette Ahlholm, Reijo Himanen, Samuli Hakala, Päivi Himanen, Wilma Mäkinen, Niina Hyytiäinen, Maija Häkkinen, Carita Tammelin, Pentti Ilomäki, Miro Seppänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.