Nettilasien pitkä marssi

Tuula Puranen

Onnekkaita ovat ne nuoret, jotka ovat saaneet edes vähäksi aikaa kesätöitä. Kun itse oli nuori, ei edes pienehkössä maalaiskirkonkylässä ollut kesätöistä puutetta.

Aina vitsaillaan, että raksalla laiskimpien työ on katsella maalin kuivumista. Sehän olisi oikein tarpeellinen tehtävä nykyaikaan, kun kiireessä vedellään märkien pintojen päälle muovimattoa ja suhmoroidaan miten sattuu. Sopisi eriyisesti nuorille, kuivumista valvoessa voisi samalla näprätä älykännykkää. Se näyttää kasvaneen monella kiinni käteen.

Nykynuori tuskin tietää, mikä on puhelinpylväs. Tai malttaisi odottaa kaukopuhelun soittamista kello 17:ään, kuten me kalkkikset aikoinaan teimme. Tuolla kellonlyömällä puhelut halpenivat ratkaisevasti.

 

Netistä tilaaminen on jännittävää. Koska lehdessä ei näkynyt kivoja aurinkolasitarjouksia, päätin kokeilla onneani ja tilasin kakkulat jostain firmasta ulkomailta. Tilausnumeron avulla pystyi seuraamaan lasien lähestymismarssia. Epäilykset olivat kovat, sillä kuljetusfirma oli nimeltään Ups.

Ensin aurinkolasit vierailivat kolmessa eri kaupungissa Englannissa, sitten kolmessa kaupungissa Saksassa. Kun sijaintipaikaksi ilmoitettiin Kööpenhamina, sai jo huokaista helpotuksesta. Ei mennyt kuin muutama päivä kun ne olivat jo Helsingissä, ja päivän päästä Jyväskylässä kotiovella. Vikoja ei ollut ja lasit sopivat naamaan kuin saparo sian ahteriin.

Hyvä että aurinkolasit sentään saivat reissata. Minun naamallani ne eivät koskaan saa matkustaa noin paljon.

 

Aina ei suju onnellisesti. Eräs tuttu insinööri tilasi netistä edullisen Kiinan tablettitietokoneen. Jonkin ajan kuluttua laite alkoi temppuilla. Kun mies palautti tehdasasetukset, kaikki meni kiinan kielelle. Siitä olikin vaikeampi lähteä ongelmaa ratkomaan. Lopulta suomi palasi ja laite toimii, mutta vain ollessaan nysäjohdollaan sähkövirtaan kytkettynä.

Halvalla ei kannata aina tilata, ellei ole insinööri, tai osaa kiinaa.

 

Vuoden dramaattisin lääketieteellinen tutkimustulos on jäänyt mediassa vähälle huomiolle. Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suuret annokset (2 400 milligrammaa päivässä) ibuprofeenia voivat lisätä sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, ja aiheuttaa myös ruuansulatuskanavan vaivoja.

Miten käy kansallislääkkeemme Buranan? Sitähän määrätään aluksi viikon kuuri vaivaan kuin vaivaan. En muista, mitä söimme ennen Buranaa, kai Hota-pulveria.

 

Sienikausi näyttää käynnistyvän tavanomaista aikaisemmin. Suomen Sieniseuran Facebook-sivulla useat henkilöt ovat raportoineet kantarelleista ja jopa herkkutateista. Sienivyöhyke näyttää olevan tällä hetkellä hieman Tampereen eteläpuolella, mutta saattaa nousta sieltä äkkiäkin.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulee sienivuosi. Joko hyvä tai huono.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.