Ystäviä ei saa unohtaa

Katariina Viirret

Minkälaista 17-vuotiaan nuoren elämä oikein on? Omasta kokemuksestani voin ilmoittaa, että siihen mahtuu sekä ylä- että alamäkiä. Tärkeimpiä asioita tämänhetkisessä elämässäni ovat: koulu ja harrastukset, perhe ja ystävät. Sitä perussettiä mitä kuulee kaikkien suusta kun tämä kysymys esitetään. Mikään mainituista ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Etenkään ystävät.

Jokainen toimii joskus väärin. Kukaan ei voi elää täydellistä elämää ilman ainuttakaan virhettä. Sellaisia me ihmiset olemme. Ystävät ovat olemassa tukeakseen sinua kun olet tehnyt virheitä, pysyäkseen vierelläsi kun olet surullinen, ennen kaikkea auttamassa vaikeina aikoina. Ystävät eivät tuomitse. He antavat sinulle siivet seuraavaan haasteeseen ja varmistavat ettet putoa yhtä helposti kuin viime kerralla. On olemassa yksi virhe jota sinä et voi korjata. Virhe jota ystäväsi eivät voi korjata. Nyt saa lukea otsikon.

Tämän virheen tekeminen on helppoa. Silti ystävien unohtaminen on nuoren elämän yksi pahimpia virheitä. Kun ystäväsi on käyttänyt omaa aikaansa ja voimiansa sinun auttamiseesi, tämä on paras tapa saada hänet tuntemaan itsensä hyödyttömäksi. Ethän sinä sitä halunnut? Pysähdy hetkeksi miettimään ystäviäsi. Oletko vaihtanut ystäväsi ”parempiin”? Oletko laittanut tyttö- tai poikaystäväsi etusijalle? Oletko jättänyt ystäväsi typeristä syistä, kuten ”hän on liian ruma” tai ”hän ei polta”?

Jokainen toimii joskus väärin. On totta, että ystävät eivät voi kaikkea korjata, sillä eivät he tehneet sinun valintojasi. Mutta sinä voit. Koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää anteeksi. Ystäviä ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Älä enää koskaan unohda ystäviäsi.

Kirjoittaja aloittaa 3. vuosikurssin Jyväskylän Normaalikoulun lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.