ABC on citysnobille susi

Janne Arola

Joutsan ABC:n avajaiset vetivät lehtitiedon (Ksml 14.6.) mukaan 1·200 ihmistä eli liki neljäsosan kuntalaisista jonottamaan uuteen vihreän kortin keitaaseen.

Paikalliseen Korpelan pariskuntaan huoltoasema teki niin ison vaikutuksen, että he palasivat asioimaan heti seuraavana päivänä.

– Isännän teki mieli tulla uudelleen. Se on niin harvoin lähdössä mihinkään, että pitihän sitä lähteä, rouva Korpela totesi Keskisuomalaisen jutussa.

Kirjainyhdistelmää pykättiin Joutsaan liki kymmenen vuotta. Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan ABC oli odotettu ja toivottu tulokas kuntaan.

Hän myös totesi kunnan iloitsevan jokaisesta Joutsaan pysähtyvästä matkailijasta, ja tietysti ABC:n toivotaan vetävän vanavedessään myös muita yrityksiä alueelle.

 

Kuulostaahan se hienolta. Mutta juttua lukiessani huomasin kuitenkin salaa ajattelevani, että miten ihmiset oikeasti jaksavat innostua noin kovasti yhdestä huoltoasemasta.

Olin sortua ylimielisen citysnobin ajatteluun, jonka mukaan Suomi on jaettu kahtia: meihin tiedostaviin kaupunkilaisiin ja noihin vähän juntahtaviin maalaisiin.

Me kaupunkilaiset tiedämme, miten muidenkin tulee elää ja olla. Aivan varmasti kenenkään ei pidä vilpittömästi intoilla valtatien varteen avattavasta huoltsikasta. Kävisivät Stockmannilla! Tai hurauttaisivat vaikka lähimpään kauppahalliin.

Ajattelu menee kaiketi jotenkin samoin kuin kaupunkilaisella susien suojelijalla, joka ei ole eläessään nähnyt elävää hukkaa.

Moni tiedostava kaupunkilainen kyllä puolustaa esimerkiksi aikuisten ihmisten oikeutta puuhata makuuhuoneessaan mitä haluavat, mutta tuomitsee ne, jotka haluavat hurauttaa autolla Apsille.

 

Silti se, että ei pilkkaa ABC:stä intoilevia ihmisiä ei tarkoita, etteikö kehitystä muuten voisi ja pitäisi kritisoida.

Samat tylsät ja mauttomat sapuskat, linjastot, sisustus ja valikoima joka paikassa. Bonusta saa vihreällä kortilla, mutta oikeasti koko bonuskorttijärjestelmä on suuri bluffi, joka lähinnä nostaa hintoja.

Ketju- ja keskusliikkeet jyräävät alleen paikalliset pienyrittäjät ja valtatien varteen rakennetut jättihuoltoasemat siirtävät kuntien keskustat pois sieltä, missä ihmisiä on eniten.

ABC-huoltoasemia on Keski-Suomessa nyt seitsemän ja koko valtakunnassa 110.

Mutta minkäs teet, kun vaihtoehtoja ei ole. Kuluttaja kai yleensä pyrkii tarttumaan itselleen parhaaseen ja helpoimpaan tarjoukseen, ja monilla pikkupaikkakunnilla se on nykyään ABC.

Sitä paitsi Vaasan yliopistossa vuonna 2011 julkaistun, neljällä paikkakunnalla tehdyn tutkimuksen mukaan paikalliset asukkaat näkevät liikenneasemat lähes pelkästään myönteisinä niin sosiaalisesti, taloudellisesti kuin kunnan palveluiden kehittymisenkin näkökulmasta.

 

Tätä kolumnia kirjoittaessani päädyin selailemaan Vauva-lehden keskusteluketjua, jossa naureskeltiin junttiperheille, jotka aikovat mennä äitienpäivälounaalle ABC:lle. Tämä anonyymin kirjoittajan viesti pysäytti:

”Minä lähden huomenna perheen kanssa apsille syömään :) Täällä on vaihtoehtoina apsi tai pizzeriat, tällä kertaa mennää apsille :)”

Siinäpä se. Täytyykö siitä sen isompaa numeroa tehdä.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.