Verraton vertaistuki

Inkeri Pasanen

Talousahdingossa painiskeleva Jyväskylän kaupunki lisää syksyllä alle kouluikäisten lasten kerhotoimintaa. Samalla kerhoista tulee perheille maksuttomia.

Moiset parannukset lapsiperheiden arkeen herättävät suorastaan epäilyksen, onko kaupungilla ketunhäntä kainalossa. Viime vuosina uusia, vieläpä maksuttomia palveluja tutummiksi ovat tulleet supistukset jopa lakisääteisissä toiminnoissa.

Kyseessä onkin uudistus, joka tuo kaupungille menojen sijasta säästöjä. Tämä johtuu siitä, että maksuttomia kerhopaikkoja tarjoamalla kaupunki pystyy vähentämään kokopäivähoidon tarvetta.

Yhden lapsen kokopäiväinen hoito maksaa kaupungille yli tuhat euroa ja kerhopaikka noin 300 euroa kuukaudessa. Arviolta jopa sata lasta saattaa nyt siirtyä kokopäivähoidosta kerhotoimintaan.

Uudistus on hyvä sekä kaupungin talouden että perheiden hyvinvoinnin kannalta. Jopa taloudellisesti monet perheet voittavat, sillä kerhotoiminta ei vie perheeltä kotihoidontukea.

Kerholaisia onkin ilmoittautunut jo ennätysmäärä, lähes kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Kaupungilla on nyt hikinen urakka ”taikoa” kaikille halukkaille kerhopaikka.

Yksi miinus sinänsä hienoon uudistukseen sisältyy. Ilmeisesti juuri kerhopaikkojen huutava puute pakotti kaupungin ohjaamaan myös perinteisen lapsiperheiden kohtauspaikan, Tourutuvan, toimintaa enemmän kerhopainotteiseksi.

Tourutupaa ylläpitävälle Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Jyväskylän yhdistykselle tämä merkitsee sitä, että se joutuu karsimaan toimintansa ydintä: avointa päiväkotitoimintaa.

Nyt avoin päiväkoti on toiminut kolmena päivänä viikossa. Kävijöinä on ollut yli 300 perhettä, päivittäin keskimäärin 17 aikuista ja 21 lasta. (Ksml 25.6.)

Avoin päiväkoti on nimensä mukaisesti todella matalan kynnyksen kohtauspaikka niin lapsille kuin vanhemmillekin. Lasten leikkiessä keskenään vanhemmat voivat jutella toistensa tai ammatillisiakin neuvoja jakavan henkilökunnan kanssa.

On suoranainen ihme, että vapaaehtoisvoimin toimiva paikallisyhdistys on saanut pidetyksi Tourutuvan toiminnassa jo 27 vuotta. Tälle työlle soisi kaiken arvostuksen ja tuen – jokavuotisen ”avustusjännityksen” sijasta.

Pikkulasten kerhot ovat tärkeä asia, mutta niin on vanhempien toisiltaan saama vertaistukikin. Arvokasta on myös se, että lapset ja aikuiset viettävät aikaa yhdessä.

Tourutuvan kaltaisia MLL:n perhekahviloita on koko maassa yli 540. Keski-Suomeen perhekahviloita on putkahdellut viime vuosina erityisen paljon asukaslukuun nähden; yhteensä näitä kohtauspaikkoja on yli 50.

MLL:n valtakunnallinen tilasto kertoo, että vuonna 2012 perhekahvilat kokoontuivat lähes 16 000 kertaa ja niissä kävi yli 300 000 aikuista ja lasta. Tällaisen vertaistuen rahallista arvoa ennaltaehkäisevänä perhetyönä kannattaisi jonkun tutkijan laskeskella.

Perhekahvilan merkityksen on kiteyttänyt hienosti yksi liiton kyselyyn vastannut kävijä: ”Voi kertoa huolistaan, kysellä mieltä askarruttavista asioista, ja nauraa asioille, jotka eivät vielä eilen naurattaneet yhtään!”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.