Venemestarin kisällin kisällinä

Mari Waali

Keiteleen ympäröimä Viitasaari on aina ollut veneentekijöiden paikkakunta. Täällä ovat verstaissaan työskennelleet Viljo Paananen, Veikko Jämsen, Isto Paananen ja muun muassa Paanasen veljekset Erkki ja Esko, joiden veneenteko laajentui myöhemmin aivan toisaalle. Syntyi menestystarina nimeltä Viitapuu, sittemmin Fenestra, yksi Viitasaaren suurimmista työllistäjistä.

Monet vanhat mestarit soutelevat jo taivaallisilla venheillä, mutta puuveneitä syntyy Viitasaarella yhä. Kymönkoskelainen venemestari Jukka Lindeberg jaksaa talvesta toiseen ottaa kisällejä verstaaseensa pyörimään. Olin yksi viime sydäntalven pimeiden iltojen kisälleistä.

Vanhaan aikaan venemestari tuli taloon. Viikon, kahden aikana hän veisti isännän kanssa tuvassa puuveneen. Silloin juurakko kertoi, minkä mallinen vene tuvassa syntyi.

Meiltä kului haapapuisen kainuulaismallisen puuveneen veistämiseen neljä kuukautta, nykyaikaisessa puusepän verstaassa. Oppiminen alkoi tammikuussa, monessa mielessä. Oma vene ei syntynyt palapelinä valmisosia liimaamalla, vaikka venemestari teki työstä mahdollisimman vaivatonta.

Haettiin malli ja valittiin puumateriaali. Opeteltiin höyläämään, hiomaan, veistämään ja löytämään oikea perinnetyökalu oikeaan työvaiheeseen. Piti löytää kärsivällinen ja nöyrä mieli, jotta laudan sovittaminen uudelleen ja uudelleen tuntui silkalta ilolta. Oli hankittava taito lukea silmällä, mihin lauta taipuu, laittamaan sydänpuoli ulospäin, höyrystämään ja taivuttamaan, naulaamaan ja niittaamaan.

Iltojen ja viikonloppujen aikana kainuulaismallinen vene alkoi valmistua neljän savolaisen ja yhden itse piirretyn rinnalla. Viimeiset viikot venettä on kyllästetty pellavaöljysekoituksella ja odotettu kärsivällisesti veneen kuivumista. Tervaaminen jää seuraaville keväthangille, mutta ensisoutelu suomalaiselle järvenselälle häämöttää näinä päivinä.

Veneenveistämisen palo ei ole laantunut. Ensi talvena syntyy todellinen helmi: Viitasaari-vene.

Puuvenemallien etsimisen ja tutkimisen keskellä saimme käsiimme valokuvasarjan Viljo Paanasen veneen teosta. Tyttärien mukaan kyseessä oli Viitasaari-vene. Sitten viitasaarelaisen Kauko Ikäheimosen kätköistä löytyi printti perinneveneistä. Siihen oli kuvattu tekstein ja piirroksin suomalaiset kansanomaiset veneet.

Siellä se oli, keskisuomalainen vene nimeltä Viitasaari.

”Kokat ovat suhteellisen pystyt. Yläosassaan keulavannas kivertyy pystyyn ja hieman taaksepäin. Perävannas on jyrkkä. Viitasaari on rakenteeltaan erittäin siro ja maamme järviveneistä kauneimpia.” (Suomen muinaismuistoyhdistys v. 1926 / kansanomaiset veneet / T. Itkonen.)

Suovanlahden Vesilahden tilalta löytynyt alkuperäinen Viitasaari-vene piirretään ensi talvena. Jukka Lindeberg tekee malliveneestä piirustukset ja mallit. Sydäntalvella kisällit kokoontuvat jälleen Kymönkosken veneveistämölle. Tällä kertaa tallennetaan todellista paikallista perinnettä, ja täytyy myöntää, että on etuoikeus olla mukana tässä työssä – mestarin kisällin kisällinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.