Kokoustaen kesälomille

Riitta Hildén

Suomen kesälomakausi alkaa viimeistään heinäkuun alussa. Kun keskinen Eurooppa lomailee elokuun, tyhjäkäyntiä tulee pakosta. Lomakauteen lähdetään kansainvälisissä merkeissä. Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea on koolla tällä viikolla. Ensi viikon lopulla kokoontuu EU:n huippukokous. Tilastotiedoista tärkeimmät ovat tuoreet kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamuslukemat, jotka saadaan meiltä ja EU:sta ensi viikolla, ja sen jälkeen markkinoilla odotetaan taas USA:n tuoreita työllisyyslukuja.

Tällä viikolla Suomen hallitus antaa EU-politiikkaa koskevan selonteon eduskunnalle, joka joutuu töihin myös juhannuksen jälkeen päättämään lopullisesti kuntarakennelaista. Lain pitäisi tulla voimaan heinäkuun alussa, vaikka kuntatalouden raskaimman osan eli sosiaali- ja terveydenhoidon tulevaa järjestämistä koskevaa lakiesitystä vasta laaditaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta saanee mietintönsä lakien säätämisjärjestyksen perustuslainmukaisuudesta valmiiksi tänään. Yksimielistä siitä ei tule, mikä on varsin poikkeuksellista Suomen oloissa. Hallitusrintama pysynee koossa ja oppositiota syytetään tavan mukaan politikoinnista, vaikka perustuslakiasiantuntijatkin ovat erimielisiä. Kuntauudistus oli tämän hallituksen ehdoton päähanke ja myös talouden näkökulmasta perin suuri. Vaikka se jo osin lässähti, tämä loppurutistuskaan ei anna aihetta hurraa huudoille.

Yhdysvaltain keskuspankilta odotetaan edelleen pieniäkin vihjeitä siitä, missä vaiheessa nykyistä rahan lotrausta aletaan rajoittaa. Markkinat tosin tehnevät pienenkin vihjeen jälkeen aikeen tyhjäksi. Toistaiseksi jenkkikeskuspankki ei tee vetäytymispäätöksiä, vaan markkinoiden ja keskuspankin kissa ja hiiri -leikki jatkuu vielä pitkään.

Euroopan luottamuslukemat ovat kohenemaan päin, mutta sen verran vaisusti, ettei syksyyn mitään ihmekasvua kannata odotella. Suomen taloudessa ei kannata odotella senkään vertaa. Pääministeri kaavailee kaikkien talousvaikuttajien koolle kutsumista saadakseen selville, onko maan taloudessa edes olemassa yhteistä näkemystä tilanteesta ja kehityksen tavoitesuunnasta. Tuskin on. Yrityksillä on toimialasta riippuen keskenään eriävät intressit ja suurilla yrityksillä vähenevä mielenkiinto siihen, mitä Suomen taloudessa tapahtuu. Perustellut puheenvuorot eri taloustoimijoiden näkemyksistä ovat silti paikallaan.

EU:n korkein elin tekee johtopäätökset kevään talous- ja budjettipolitiikan koordinaatiokierroksesta, jatkaa kilpailukyvyn parantamispohdintaa ja päättää Latvian liittymisestä euroalueeseen ensi vuoden alussa. Pankkiunioniakin pitäisi edistää, mutta se on jo kinkkisempi juttu. Paras lopputulos edelleen on riidaton lopputulos, vaikka asiallisesti heikkokin. Markkinat sallinevat sen vielä, vasta Saksan parlamenttivaalien jälkeen aletaan vaatia tekoja.

Iloista juhannusta lukijoille. Toivokaamme yhdessä, ettei mikään pörssiyhtiö tänä vuonna anna kansalaisille onnetonta lomallelähtölahjaa. Metsäteollisuudesta isoja uutisia tulee, jos on tullakseen, sillä sen rakennemuutos on yhä pahasti kesken.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.