Talkoilla, hiljaisuudesta tinkimättä

Anita Kärki

Saarijärven Ranta-Hännilän kylässä on erikoisuus, jota ei ole missään muualla maailmassa. Siellä nimittäin sijaitsee kansallisen joogaliiton omistama joogaopisto. On erikoista, että pienen Suomen pieni joogaliitto aikoinaan pystyi moiseen ponnistukseen ja voimien yhdistämiseen.

Torstaina on kulunut tarkalleen 40 vuotta siitä, kun Suomen joogaliitto osti Ranta-Hännilästä tyhjilleen jääneen kansakoulun ja perusti siihen joogaopiston.

Opiston perustamiseen ja voimien yhdistämiseen tarvittiin monta tarmokasta ja yhteen hiileen puhaltavaa ihmistä. Mutta erityinen ansionsa toiminnan käynnistämisessä on tietyllä Harvardin yliopiston professorilla.

1970-luvulla yhdysvaltalainen Bob Schrader halusi sapattivapaallaan vaihtaa oikein kunnolla maisemaa ja ottaa etäisyyttä Harvardin yliopiston virkaansa. Hän mietti vaimonsa kanssa mistä löytäisi maan, jossa olisi neljä vuodenaikaa ja jonka kieltä kumpikaan ei osaisi. Valinta osui Suomeen – ja erinäisten vaiheiden kautta Saarijärvelle juuri toimintaansa käynnistävälle joogaopistolle.

Yhdysvaltalainen Schrader saapui vaimonsa ja kahden pienen tyttärensä kanssa joogaopistolle lokakuisena päivänä vuonna 1974.

Tarkoitus oli, että Bob luennoi ja johtaa opistoa vuoden verran ja sen jälkeen perhe muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin. Toisin kävi: joogaopiston rauhaan ihastunut perhe jäi paikkakunnalle neljäksi vuodeksi.

Noiden vuosien aikana joogaopisto sai tuulta siipiensä alle. Alusta lähtien oli selvää, että joogaopiston pitää pyörittää toimintansa omillaan – julkista tukea ei haluttu ruinata.

Se merkitsi laajan talkooväen verkoston luomista ja vapaaehtoistyövoiman hyvää organisointia. Schrader oli yksi keskeinen tekijä opiston hengen luomisessa ja toiminnan käynnistämisessä.

Nyt opistoa voisi kuvata sisäoppilaitokseksi, jossa on vuodessa keskimäärin 25 viikoittain vaihtuvaa oppilasta ja 150 opettajaa. Opettajat tekevät työtään vapaaehtoisvoimin eli palkatta.

Tänään joogaopisto saa harvinaisen ja odotetun vieraan, kun Bob Schrader, 75, tulee opistolle juhlavieraaksi. Perhe ei ole vieraillut Suomessa lähtönsä jälkeen.

Muuton jälkeen Schraderit ja suomalaiset ystävät pitivät aluksi yhteyttä, mutta kuten usein käy, jossain vaiheessa yhteys katkesi.

Kunnes vähän aikaa sitten jyväskyläläinen joogaopiston pioneeri Arvo Tavi, 77, sai yllättävän viestin facebookiinsa. Vanha ystävä Bob Schraderhan se siellä kyseli kuulumisia. Eikä aikaakaan, kun vierailusta Suomeen oli jo sovittu.

– Bob totesi, että hänen Suomessa viettämänsä vuodet olivat elämänsä onnellisimpia aikoja, Tavi kertoo.

Schraderin lähdön jälkeen joogaopisto on toki muuttunut: toiminta on laajentunut ja niin on remonttien myötä itse opistokin.

Mutta toiminnan periaate ja opiston henki ei ole muuttunut. Joogaopiston pioneerien periaate omillaan toimeentulemisesta on pitänyt. Valtion tai kunnan tukea ei ole pyydetty edes remontteja varten.

Ja muuttumattomana on säilynyt myös se kaikkein tärkein: opiston tarjoama hiljaisuus ja rauha. Se, johon Schraderkin aikanaan ihastui.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.