Liian kylmä, liian kuuma

Pinja Multanen

Tajusin yhtäkkiä heränneeni kesäaamuun. Taivaalta paahtava aurinko lämmittää niin harteitani kuin mieltänikin. Viileä tuulenvire heiluttelee puiden latvoja. Tällä hetkellä kaikki tuntuu niin kauniilta, melkein epätodelliselta.

Yritän muistella, millaisia olivat talvella välkkyvät kinokset, tai syksyiset ruskan sävyt ilta-auringon maalaamina. Koetan tavoitella kevään leskenlehtien näkemisen tuomaa iloa. Kaikki vuodenajat tuntuvatkin yhtäkkiä niin kauniilta.

Miksi se sitten olen aina minä, joka ensimmäisenä valittaa helteestä, sateesta, pakkasesta tai loskasta? Kesähelteet sokaisevat helposti kauniilta metsien ja peltojen vehreydeltä, mutta kauneuden löytäminen vaatii vain pientä asenteen muutosta. Pienien yksityiskohtien huomaaminen voi tuottaa ihmeellisen paljon iloa, ei siis pidä antaa yhden vallitsevan asian peitota niitä täysin alleen. Esimerkiksi kuumuudesta valittamisen sijaan voisin vaikkapa ihastella lintujen laulua tai peilin lailla välkkyvää järvenpintaa. Pelkästään säästä puhuminenkin voi pelastaa monelta kiusallisen hiljaiselta hetkeltä.

Joka vuodenajassa on omat huonot puolensa, mutta en silti tahtoisi, että ne olisivat syy olla nyreänä vuoden ympäri. Täytyy vain osata keskittyä oleellisiin asioihin. Oikeastaan meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että meilläpäin on neljä vuodenaikaa. Jokaiselle pitäisi löytyä jotakin, josta nauttia ja jota ihastella.

Aina on joko liian kylmä, liian kuuma, liian tuulista tai liian tyyntä. Siihen ei voi vaikuttaa kukaan muu kuin luontoäiti, joten miksi ottaa itseensä jos säätila ei ole mieleinen? On monia muitakin asioita, joihin vaikuttaminen on melkein mahdotonta. Miksi siis tuhlaisin aikaani murehtimalla niitä?

Kirjoittaja aloittaa opiskelun Lyseon lukiossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut