Vedetäänkö ihan pillillä?

Aino Suhola

Kiitos, työministeri Lauri Ihalainen. Paras esitys pitkään aikaan. Pidennetään oppivelvollisuutta vuodella niin, että kukaan ei jää peruskoulun jälkeen tyhjän päälle maleksimaan.

Kun kodeissa otetaan käyttöön presidentti Sauli Niinistön työryhmän ehdottamat pienet teot, ja koulun jälkeen jokainen valmennetaan työelämään tai jatko-opintoihin, nuorten syrjäytyminen jää häkellyttäväksi luvuksi suomalaista historiaa.

Suomeksihan tämä tarkoittaa sitä, että aletaan taas ihan vanhanaikaisesti tehdä työtä, elää ihmisiksi ja välittää toisistamme. Uskalletaan uskoa, että tavallinen on ihmeellistä ja elämää muuallakin kuin mediassa ja marginaaleissa.

Enemmistöhän ei tänään ole mitään. Kohta pitkässä parisuhteessa elävän kristityn heteron pitää mennä kaappiin.

Lapsetkin saavat hävetä.

Jonakin päivänä tämäkin kaikkea äärimmäistä ihannoiva aika on historiaa.

Tulevat sukupolvet äimistelevät, että ihan tosissaanko vuonna 2013 keskusteltiin, pitäisikö kännyköiden käyttö koulun oppitunnilla kieltää lailla vai säätää laki järjen käytön sallimisesta.

Ihan tosissaanko kituutettiin vuodeosastojen vanhuksia suolattomalla ja rasvattomalla ruualla, kiellettiin kaikilta kiva elämä ja sitten ihmeteltiin, kun eivät ne kuole millään. Kestävyysvajetta pukkaa.

Ihan tosissaanko ensin luotiin internet ja sosiaalinen media, päästettiin porno irti ja vessanseinät levälleen ja sitten kauhisteltiin, kun ei ole mitään yksityisyyttä. Urkinta kukoistaa ja kiusaamistakin on.

Oliko oikeasti aika, jolloin yhteiskuntaa ei luotu demokratian ja talouden yhteistoimin tai ihmisten arjessa vaan mainostoimistoissa, jotka keksivät tarpeita, joista media kertoi ja jotka markkinat tyydyttivät.

Ja miksi kukaan ei kertonut, että luomiskertomuksen sana ”lisääntykää ja täyttäkää maa” tarkoitti eläviä olentoja eikä S-ryhmää.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Samaan aikaan kun liian monen lapsen kotona on väkivaltaa mutta ei leipää eikä maitoa, radiomainoksen nirso kersa vinkuu, että jukurtissa on jotain paloja.

Sehän tarkoittaa, että apua, mä joudun tekeen jotain! Puremaan niitä paloja!

Onneksi Valion täti kertoo ilouutisen, että nyt on vedetty ihan silkiksi ja sametiksi.

Meillä on kohta vain ääripäitä. Vinkujia ja valittajia, jotka haluavat vetää pillillä koko elämän. Ei paloja eikä kokkareita. Ei ponnistelua eikä mitään käsitystä vaivannäön siunauksesta.

Kaksi sanaparia riittää: mulle kuuluu ja mä oon nevöhööd susta eli kuka ihme sä oot.

Toisessa ääripäässä on tämä omin käsin luotu itsepalveluyhteiskunta. Kerää kaupassa tavarasi, kokoa koneet kotona, lue ohjeet ”piip” netistä ja jätä seuraavana päivänä avioerohakemus verkkoon, suomi.fi, koska kiista siitä, mitä käännöskone tarkoittaa, syöksee parin pysyvään välirikkoon.

Kunnes lomakeviidakon jälkeen haluan erota suomi.fi:stä. ChaplininNykyaika on täällä!

Koneet ja taloudellisen voiton maksimointi nielaisevat työn ja työpaikat. Omalta työnantajalta vaadin viimeisen päälle liksaa, mutta toiselle teen ilmaiseksi. Kerään ruuat hihnalta ja palautan astiat sievästi lajitellen. Yrittäjä kiittää mutta kaveri jää ilman työtä ja palkkaa.

Ja jos joku keksii itsepalveluravintolan, jossa saan paistaa pihvini, kokata lisukkeeni ja tiskata astiani, tulen, teen ja maksan, jos siitä saa bonusta.

Ajatella minun ei tarvitse, koska siitä ei saa bonusta.

Neroudessamme kehitämme teknologiaa ja älykästä automaatiota äärimmilleen, ahneudessamme siirrämme ihmistyön halvemman työvoiman maihin huomaamatta että työ katoaa.

Jäämme historiaan ahneiden aikakautena, jolloin ihmiset kadottivat työn ja toisensa, kosketuksensa, hymynsä ja kyyneleensä.

Siksi on palattava kolumnin alkuun. Työhön tarttumisen ja toisiimme turvaamisen viisauteen. Nuoruudessa ja uutuudessa ei ole kaikki. Kokemuksessa on viisautensa, tietoa ja käytäntöjä pitää siirtää ja jakaa.

Elämän tarkoitusta ei imetä pillillä. Sitä purraan pala palalta suolan maku huulilla. Kysymys ei ole mitä minä saan, vaan mitä minä voin tehdä yhteiseksi hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.