Kyllä kansa sietää

Tapani Luotola

Voittipa Iranin tämänpäiväiset presidentinvaalit kuka tahansa, hän saa johdettavakseen maan, jossa on aina otettava huomioon maan pappisjohdon vaatimukset ja jossa kansan tyytymättömyys elinoloihinsa kasvaa samaan tahtiin kuin valittu ulkopolitiikka tuottaa uusia vaikeuksia arjessa.

Mutta maan hengellinen johtaja, ajatollah Ali Hosseini Khamenei on tulkinnut, että kyllä kansa sietää. Iran jatkaa uhmakkaasti kiisteltyä ydinohjelmaansa ja tukee Syyrian hallitusta maan sisällissodassa. Seurauksena on ollut kansainvälisiä pakotteita, jotka ovat ajaneet maan sekä kansainvälisesti eristyksiin että suurennuslasin alle.

Osana uutistaan Yhdysvaltain maailmanlaajuisesta tietoliikenneurkinnasta brittilehti Guardian kertoi Yhdysvaltain keränneen eniten tietoja Iranista, 14 miljardia kirjausta kuukaudessa.

Samaan aikaan talouspakotteet estävät uusimman tietotekniikan hankkimisen Iraniin. Nettisensuurista huolimatta vallanpitäjiä huolestuttaa, että heillä ei ole samanlaista avointa pääsyä kansalaistensa sähköposteihin kuin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla.

Niinpä hallituksen kerrotaan kalastelevan alkeellisesti iranilaisten salasanoja. Nettikansan mielialoilla on merkitystä, sillä noin 60 prosenttia iranilaisista on alle 30-vuotiaita, ja nuoret ovat hyvin koulutettuja. Edellisiin vaaleihin liittyneet protestit halutaan torjua jo ennalta.

Mielipideilmaston rajoituksia konkreettisempaa monille iranilaisille on elintason lasku.

– Maamme on yksi alueen voimakkaimmista ja ohjuksemme kantavat tuhansia kilometrejä, mutta meillä on pulaa kananlihasta, kiteytti presidenttiehdokas Mohsen Rezaise.

Iranissa riittää väestöpotentiaalia ja luonnonrikkauksia. Iranin väkiluvun koko Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella ylittää vain Egypti.

Sekä maan raakaöljy- että maakaasuvarat arvioidaan kolmanneksi suurimmiksi maailmassa. Raakaöljyn osuus viennistä on noin 80 prosenttia. Öljy on auttanut pitämään Iranin taloutta pinnalla, mutta tuotantokoneisto vanhenee.

Talouspakotteet lähes puolittivat Iranin öljytulot vuonna 2012. Irakin arvioidaan jo ohittaneen Iranin öljyntuottajana. Pakotteet ruokkivat osaltaan talouden epäterveitä piirteitä kuten korruptiota ja huonoa hallintoa. Ruuan hinta on lyhyessä ajassa kolminkertaistunut, kun inflaatio on liikkunut jopa yli 25 prosentissa.

Vaalien alla Yhdysvallat asetti Iranille taas uusia pakotteita, jotka kohdistuvat maan jo muutenkin kriisiytyneeseen autoteollisuuteen, Iranin toiseksi suurimpaan työllistäjään energiasektorin jälkeen. Pakotteet tuntuvat kaikessa teknisessä varaosahuollossa.

Iranin terveysministeri Marzieh Vahid Dastjerdi, hallituksen ainoa nainen, erotettiin viime vuonna. Ministeri erehtyi arvostelemaan muita viranomaisia lääkepulasta. Pakotteiden vuoksi Iranissa on huutava pula muun muassa syöpälääkkeistä. Iran yrittää tehdä lähes kaikki lääkkeensä itse, mikä on nostanut niidenkin hintoja.

Iranissa on omaa konfliktista potentiaalia ilman itse lietsottuja vaikeuksiakin. Kun alle 25-vuotiaita on pian yli puolet väestöstä ja nuorisotyöttömyys vain pahenee, sosiaaliset yhteentörmäykset näyttävät väistämättömiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.