Mäk Gälis – Lähi-öissä, Aivovuoto – Aivovuoto

Rauli Karjalainen

JVG:n VilleGallen pikkuveljen Mäk Gälisin debyytti Lähi-öissä on letkeää lesoräppiä.

Teksteissä Mäk Gälis isottelee, irstailee, mässäilee ja ottaa rennosti. Räppärin habitus on kalapuikkoviiksiä myöten ironinen. Huumorin kautta Mäk tekee rap-kliseiden maailmaa helpommin lähestyttäväksi.

Levyn muhkean soundin on tuottanut Sakke Aalto, joka on aiemmin väsännyt biisejä muun muassa Cheekille ja Fintelligensille. Biitit ovat perusvahvaa tekoa, mutta yhdentoista raidan mittainen levy toistaa tunnelmaltaan liikaa itseään. Vielä kun Mäk pyörittää melkein joka kappaleessa samaa kelaa omasta ylivertaisuudestaan, albumista jää hieman venytetty maku.

Muun muassa SMC Lähiörottia tuottaneiden K.V.N:n ja Lobon sekä esimerkiksi Kemmurussa vaikuttavan Jodarokin muodostama Aivovuoto on kiinnostava projekti. Tuottajaveljesten tausta instrumentaalimusiikin parissa kuuluu nyanssien tajuna ja oivaltavuutena. Taustoissa tapahtuu paljon, eikä biittejä ole rakennettu massiivisten bassokulkujen varaan.

Jodarok puolestaan osoittaa monipuolisuutensa räppärinä. Teksteissä läpi käytävien aihepiirien skaala on laaja.

Kokonaisuutena Aivovuoto on mosaiikkimainen levy. Usein kappaleet ovat lyhyitä, osin hieman luonnosmaisiakin. Kun kertosäkeet eivät luuppaa ikuisuuteen, musiikille jää tilaa soida.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.