Runoja Monica Lewinskyn suulla

Runoilija Barbara Korun kehuu vuolaasti Jyväskylän Kirjailijataloa ja sen henkeä. – Täällä on ihanaa, hän huokaa tyytyväisenä. Kautto Jaana

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Bill Clintonin ex-avustaja Monica Lewinsky tilittää tiukkasanaisesti elämästään. 1500-luvulla elänyt Kuningatar Elisabet I puhuu hänkin omalla äänellään. Nämä Barbara Korunin runot eivät kuitenkaan käsittele Yhdysvaltojen, sen enempää kuin Englannin historiaakaan. Ne puhuvat pohjimmiltaan Slovenian nykytilasta vaikka runoon olisikin napattu hahmoja juorulehtien sivuilta, historiasta tai naapurilta kuullusta juorusta.

–Jokainen runo, jonka kirjoitan on syntynyt omasta kokemuksestani, Jyväskylän Kirjailijatalolla residenssivieraan oleva Korun kertoo.

Yhden runon pohjalla on mies, joka surmasi ensin vakavasti sairaan vaimonsa ja yritti sitten ottaa hengen itseltään, siinä onnistumatta. Toisessa tekstissä vanha nainen kantaa kohdussaan kivettynyttä lasta. Nämä kokemukset eivät kai sentään ole runoilijan omia.

–No ei. Jostain napattu hassu kertomus, siinä missä vaikka se Monica Lewinskynkin tarina, on vain lähtökohta, joka vie minut muualle omiin muistoihin, runoilija naurahtaa.

Ilon aihetta löytyy myös muualle tulosta. Jyväskylän Kirjailijatalon kuukauden residenssijakso on mahdollistanut täyden keskittymisen taiteelliseen työhön.

–Freelancerinä sitä on jatkuvasti kiireinen. Täytyy tehdä sitä ja tätä. Omalle luovalle työlle ei tunnu löytyvän millään aikaa, Korun kertoo.

–Kirjailijatalon residenssi on minulle oikea lahja, hän hymyilee tyytyväisenä.

Barbara Korunin runoilta Kirjailijatalolla keskiviikkona 29.5. kello18. Kirjailija kertoo kirjoittamisestaan, runoistaan ja runoudesta. Vapaa pääsy ja pientä purtavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.