Alaska Highway

Aleksi Salmenperän ohjaamassa dokumentissa on kadotetun ajan mennyttä romantiikkaa ja vanhojen esineiden esiintuomaa nostalgiaa.

Jarmo Valkola

Aiemmin fiktioita tehneen Aleksi Salmenperän ensimmäinen dokumenttiohjaus Alaska Highway on kiinnostava kuvaus Heikki ”Hese” Tolosesta, 44-vuotiaasta juurettoman tuntuisesta kulkijasta ja vaeltajasta. Elokuva sijoittuu Alaskaan, josta Hese on hankkinut ikivanhan rekannupin. Siitä pitäisi saada rakennettua yhdenlainen menopeli ja samalla liikkuva koti sen jälkeen kun se on yhdistetty Airstream-merkkiseen asuntovaunuun.

Hesen tarkoituksena on ajaa tämä automaailman kummitus Alaskasta Kanadan länsirannikkoa pitkin kohti 4000 kilometrin päässä sijaitsevaa Vancouver Islandia, unelmien saarta, jonka Hese määrittää kerronnan alussa itselleen parhaiten sopivaksi olinpaikaksi.

Heseä auttavat ankarassa rakennuspuuhassa hänen kaverinsa Jon Ayres ja Rhys Palmer. Yhdessä he paiskivat töitä, jotta tien päälle päästään. Nautinnollista on katsoa miesten intoa kun he kasaavat omituista rekan ja asuntovaunun yhdistelmää. Kaverusten välinen dynamiikka on käsin kosketeltavaa, vaikka jännitteitäkin on paikoin ilmassa.

Rekan rakentaminen ja siihen liittyvät runsaat yksityiskohdat muodostuvat kerronnassa miehiä yhdistäväksi voimaksi, ja Salmenperä käyttää tähän kuvaukseen noin puolet elokuvastaan. Miesten taustoihin ei juurikaan puututa, he ovat olemassa vain tässä ja nyt. Ilmaisussa on näin ollen kuin sattumalta syntyvät runolliset hetkensä.

Hullunkurinen projekti saa siten kasvonsa ja varsinainen henkinen ja fyysinen odysseia voi alkaa. Tästä todellisuuden jäntevästä kuvauksesta ja olemisen tarkkailusta ammentaa Salmenperän (Paha perhe, Miehen työ, Lapsia ja aikuisia) elokuva voimanlähteensä. Kyse on prosessin etenemisestä ja siihen liittyvästä intensiivisestä läsnäolosta aivan havainnoivan dokumentaarin hengessä. Kuvat ja äänet taikovat omia maltillisia merkityksiään Hesen utopistiseen seikkailuun.

Todellisuuden haltuunotto tapahtuu luontevasti ja Hena Blombergin vaikuttava kuvaus tavoittaa Kanadan huikeat maisemat ja luo todistetta matkaamisen eri vaiheista. Matkaa tehdään ja erikoisia tuttavuuksia sattuu kohdalle. Näiden tapaamisten myötä kerronta elävöityy ja ympäröivän maiseman realismi kiinteytyy kerronnan yhdeksi avaintekijäksi.

Salmenperän aidosti luomassa road moviessa on jonkinlaista kadotetun ajan mennyttä romantiikkaa ja vanhojen esineiden esiintuomaa nostalgiaa. Tähän asioiden ja ilmiöiden kiertoon liittyvät Hesen persoonallisuuden ohella myös muut kuvattavat seikat.

Salmenperä ymmärtää kuvaamiaan perustilanteita juuri inhimillisellä tasolla. Leikkauksen ja dramaturgian keinoin piirretään esiin ajan ja paikan ulottuvuuksia. Ohjaaja tavoittaa teoksen rytmin ja vision sekä kuvaamansa konkreetit asiat. Kokonaisuudesta muodostuu kerronnan kaari, joka toimii omien rajojensa puitteissa.

Ohjaus: Aleksi Salmenperä, kuvaus: Hena Blomberg. Rooleissa: Heikki Tolonen, Jon Ayres, Rhys Palmer. Tyylilaji: dokumentti. S.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.