Salainen valtakunta (Epic)

Hyvien armeija liitää hyökkäykseen visuaalisesti hienossa animaatiossa Salainen valtakunta. Blue Sky Studios

Kaisa Hiltunen

Animaatio Salainen valtakunta alkaa hienoilla kuvilla taianomaisesta, huumaavan vihreästä metsästä. Hetken päästä valkokankaalla jo kalisuttelevat miekkojaan mikroskooppisen pienet vihreät ja tummanpuhuvat olennot, metsän salainen väki. Kertojaäänen mukaan luonnossa on käynnissä jatkuva hyvän ja pahan välinen taistelu. Taistelu ja aseet kuuluvat siis tähänkin lastenelokuvaan. Olkoonkin, että aseina käytetään kuivuneita kasvin varsia.

Salainen valtakunta on visuaalisesti mielettömän upea. Siinä on sadunhohtoa ja viehkeyttä. Myös hyviä tarinallisia ideoita löytyy.

Kuitenkin kaikki kulminoituu jälleen kerran tylsästi toteutettuun taisteluun hyvien ja pahojen välillä. Hyvät haluavat säilyttää luonnon elinvoiman ja pahat mädättää ja lahottaa kaiken.

Vastakkainasettelu on keinotekoinen, sillä myös tuhoavat voimat kuuluvat luontoon, siellä käytävään taisteluun elintilasta.

Metsän laitamilla elelee hupsu tiedemies, joka uskoo näihin pieniin olentoihin ja haluaa todistaa niiden olemassaolon. Hänen teini-ikäinen tyttärensä saapuu hänen luokseen. Koska ukolla ei ole ollut aikaa perheelleen, ovat isän ja tyttären välit huonolla tolalla.

Tyttärestä tulee isän ja salaisen valtakunnan välinen linkki, sillä äkkiarvaamatta hänet tempaistaan keskelle valtataistelua, jossa on panoksena koko luonnon valtakunnan olemassaolo.

Salaisessa valtakunnassa on kekseliäitä hahmoja, mutta ne eivät ole järin mieleenpainuvia. Etanoista, kuningattaresta tai tämän taistelujoukoista ei ole Toy Storyn, Shrekin, Ice Agen tai edes Madagascarin hahmojen haastajiksi. Kun juonikaan ei jaksa pitää mielenkiintoa yllä ja tarina on liian moneen suuntaan kurottava, niin Salainen valtakunta jää hyväksi yritykseksi.

Hieman yksinkertaisempi tarina tytön, hänen isänsä ja metsän salaisen väen kohtaamisesta olisi saattanut toimia paremmin. Kuka käskee, että lastenelokuvassakin on aina pelastettava joku valtakunta?

Ohjaus: Chris Wedge. Tyylilaji: animaatio. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.